Цей день в історії: 90,32% дорослого населення України проголосували за Незалежність

Понад 90% громадян України, що 1 грудня 1991 року взяли участь в референдумі, висловилось за незалежність другої за значенням республіки СРСР. Одночасно з референдумом проводились і президентські вибори, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук, в недалекому минулому секретар ЦК Компартії України. Його підтримало понад 61% виборців

Про це з посиланням на освітній проект JNSM передає Еспресо.TV.

У день голосування до 34 093 дільниць прийшло 31 943 820 виборців, 31 891 742 з них (84,18% від загально числа громадян, що мали право голосу) взяло участь у референдумі. 28 804 071 чоловік (90,32% ) ствердно відповили на питання "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?".

"Акт про державну незалежність України" був схвалений по всій країні вцілому і у кожній з областей, Кримській АРСР і містах Київ та Севастополь зокрема.

Вже наступного дня, 2 грудня, незалежність України визнали Польща і Канада, 4 грудня  - Литва і Латвія.

5 грудня 1991 року Верховна Рада затвердила результати референдуму і прийняла звернення "До парламентів і народів світу", яким заявила, що "договір 1922 року про утворення Союзу РСР Україна вважає стосовно себе недійсним і недіючим" і готова "встановити з іншими державами дипломатичні відносини".

"Без України союзний договір втрачає жоден сенс", - констатував того ж дня президент РРФСР Борис Єльцин після завершення переговорів з Михайлом Горбачовим щодо переспектив Союзу Суверенних Держав (ССД).

Такий хід подій зірвав заплановане на 9 грудня підписання нового союзного договору про створення "конфедеративної демократичної держави" ССД, на який попередньо зголосились Білорусь, Казахстан, Киргизія, РРФСР, Таджикистан, Туркменія і Узбекистан.

За три дні, 8 грудня, на урядовій дачі на білоруському хуторі Віскулі, що у Національному парку "Біловезька пуща", вищі посадові особи Білорусі, Росії і України підписали "Угоду про створення Співдружності Незалежних Держав", якою констатували, що "Союз РСР як суб'єкт міжнародного права та геополітична реальність припиняє своє існування".

10 грудня 1991 року Біловезька угода була ратифікована парламентами Білорусі і України, 12 грудня - Росії, котрі у ті ж дні також денонсували "Договір про утворення СРСР 1922 року".

До кінця того року Україну визнало понад 40 держав світу.