Туреччина каже про право вето на план НАТО на випадок нападу РФ на Польщу і Балтію, - ЗМІ

Туреччина не шантажує НАТО відмовою схвалити план оборони Польщі та країн Балтії, адже вона має офіційне право вето на такого роду рішення

Про це повідомляє заявив Reuters.

За словами співрозмовника агентства, НАТО є Альянсом, в якому Туреччина має право вето, на рішення політичного і військового плану.

"Це не означає, що Туреччина когось шантажує - подібна інтерпретація некоректна", - заявив співрозмовник.

Позиція Анкари обумовлена відмовою США розглянути окремий план оборони Туреччини у зв’язку з можливими загрозами для нацбезпеки, які виходячи з території Сирії.

За даними джерел Reuters, посол Туреччини в НАТО отримав від Анкари чіткі директиви не підписувати оборонний план щодо захисту східноєвропейських країн на випадок вторгнення РФ.

Жорстка позиція обумовлена вимогою Анкари офіційно визнати курдські формування на півночі Сирії терористами.

У НАТО назвали поведінку Туреччини підривнною, оскільки НАТО намагається показати свою єдність на тлі наростаючого північноатлантичного скептицизму Дональда Трампа і різких заяв Еммануеля Макрона про "смерть мозку" Альянсу.

Анкара висунула свої вимоги ще до початку наступу на півночі Сирії, однак, напередодні саміту НАТО, який відбудеться на початку грудня, турецький шантаж набув нової гостроти. У Брюсселі сподівалися, що план буде схвалений країнами-учасницями на саміті в Лондоні.