У КВУ порівняли діяльність урядів Гончарука і Яценюка

Комітет виборців України порівняв діяльність президентів Петра Порошенка та Володимира Зеленського, урядів Яценюка та Гончарука та Ради VIII і ІХ скликань

Про це повідомляє Комітет виборців України.

Діяльність президентів розглядалась по таким показникам: кількість закордонних візитів, частота проведення засідань РНБО, успішність законодавчих пропозицій обох президентів.

Так КВУ підсумовує, що за перших півроку своєї каденції (період з 20 травня по 20 листопада 2019 року) Володимир Зеленський провів 8 закордонних візитів (до Бельгії, Німеччини, Канади, Туреччини, Польщі, США, Латвії та Японії). П. Порошенко за період з 7 червня по 7 грудня 2014 року здійснив 9 візитів (Бельгія (двічі), Білорусь, Велика Британія, США, Канада, Італія, Словаччина, Молдова).

За перші півроку Порошенка при владі було проведено 8 засідань РНБО, проти 4 у Зеленського. У Порошенка 70% поданих законопроєктів стали законами, проти 24% у Зеленського. Щоправда, Зеленський подав до ВР 45 законопроєктів за перших півроку, а Порошенко 20. Тобто 14, з поданих 20 законопроєктів Порошенка стали законами, проти 11 у Зеленського.

Законопроєкти Зеленського стосувались, в основному, правової політики та правосуддя - 42% від поданих законопроєктів. Мова йде, в тому числі, про законопроєкти щодо змін до Конституції. Третина законопроєктів стосувалися питань правоохоронної діяльності та антикорупційної політики.

Основна тематика законопроєктів Порошенка – зовнішня політика і сфера безпеки та оборони (70% поданих документів).



"Що стосується діяльності Кабінету міністрів України, то до уваги було взято показник успішності законодавчих пропозицій уряду. За перші три місяці роботи в О. Гончарука цей показник склав 14%, в А. Яценюка – 26%. Так, урядом О. Гончарука за період 29 серпня 2019 року-21 листопада було подано 63 проєкт законів, із яких стали діючими законами 9. Ще 2 закони було підтримано Верховною Радою, але вони очікують на підпис Президента. Із поданих проєктів законів половина стосувалися сфери податків, бюджету, економічної, фінансової та промислової політик. В уряду А. Яценюка показник успішності законів склав 26% (подано за перші три місяці роботи, із 2 грудня 2014 року по 1 березня 2015 року, 65 проєкт законів, із яких було прийнято 17). Щодо розподілу за сферами, то 49% проєктів законів, поданих урядом А. Яценюка, стосувалися сфери податків, бюджету, економічної, фінансової та промислової політик" - повідомляють у Комітеті виборців.

Також у КВУ порівняли нову Раду у "турборежимі" та Раду минулого скликання.



Новий склад парламенту прийняв 72 закони, подав 1193 законопроєкти, провів 39 пленарних засідань. Натомість, Рада VІІІ скликання за той же час прийняла 60 законів, подала 1831 законопроєкт та провела 28 засідань.



Голова комітету виборців України Олексій Кошель сказав, що наразі переважає емоційна оцінка діяльності урядів та парламентів. Натомість, замало надається уваги статистичним показникам їх роботи. Він відзначає, що результати діяльності нової та старої влади є часто цілком співмірними.

"Так, попри активні розмови про "турборежим" кількісні показники роботи ВР IX скликання не набагато вищі від ВР VIII скликання. При цьому законодавча продуктивність роботу уряду А. Яценюка, який було сформовано парламентською коаліцією, була майже вдвічі вищою, ніж в О. Гончарука, який є представником монобільшості. Це ж саме стосується роботи П. Порошенка та В. Зеленського, в яких, до прикладу, майже однакова кількість закордонних візитів за перші півроку роботу. При цьому медіа доносилася думка про значні дипломатичні прориви нової влади" - підсумовує Кошель.

Статистичну інформацію КВУ отримав у відповідь на інформаційні запити до МЗС та РНБО, а також шляхом моніторингу роботи Верховної Ради України.