Якби цей закон діяв рік тому, то Федина вже була би ув’язнена, - Княжицький про зміни до законодавства щодо недоторканності

Адже цим законом пропонується відкриття кримінальних справ на депутатів за рішенням генпрокурора

Про це заявив народний депутат від "Європейської солідарності" Микола Княжицький у Верховній Раді.

"Якби цей закон діяв рік тому, то наша колега Софія Федина вже була би в ув’язненні. Адже цим законом пропонується відкриття кримінальних справ на депутатів за рішенням генпрокурора. Ми проти цього! Те, що генпрокурор у нас “ручний” ми чудово знаємо із розмов Трампа і Зеленського. Після скасування депутатської недоторканності головним питанням є встановлення дієвих запобіжників від політичних переслідувань. Очевидно, ми не виправдовуємо притягнення до відповідальності за кримінальний злочин. Але в країні існують і політичні переслідування. І на прикладі Федини ми це чудово бачимо", - сказав він.

Княжицький вважає, що має бути фільтр, який би перевіряв наявність політичних мотивів в переслідуванні депутата.

"З огляду на те, що суди не реформовані, ми вважаємо, що по всіх справах щодо депутатів наявність політичного елементу має перевіряти або Верховний суд, або Вищий антикорупційний суд. Закон має передбачати, що за наявності мінімальних підозр, що справа носить політичний характер, якщо вони не були переконливо спростовані перед судом, депутат не може бути затриманий. Так працює вся світова юстиція, так працює Інтерпол, який забороняє переслідування з політичних мотивів. І ви бачили, як видали з Польщі Мазура саме на цій підставі. Те саме стосується "прослушки" депутатів.Вона не може використовуватися для політичних переслідувань. Дозвіл на прослуховування повинен надаватись лише за рішенням Вищого антикорупційного суду, а не районного суду, як пропонується запровадити. Без цього цей законопроект незбалансований", - зауважив нардеп.

На його думку, законопроєкт відкриває можливості для політичних переслідувань всіх депутатів.

"І якщо чиєсь голосування, в першу чергу з більшості, не сподобалося комусь в офісі президента, а у вас такі випадки були? То ці депутати будуть арештовуватися авторитарними режимами? Іспанія, Німеччина, Швейцарія використовують для цієї процедури Верховний Суд. Пропонуємо в нас зробити так само", - сказав Княжицький.