Комітет Сенату США схвалив законопроект про санкції проти Туреччини

Комітет Сенату США у закордонних справах Європейського парламенту схвалив законопроект про введення санкцій проти Туреччини за покупку в Росії зенітно-ракетних комплексів С-400

Документ опублікований на сайті Конгресу.

Згідно із законопроектом, санкції проти Туреччини повинні бути введені відповідно до закону Про протистояння противникам Америки за допомогою санкцій (CAATSA), прийнятим в серпні 2017 року. 

Проект закону передбачає обмеження продажу американської зброї Туреччині і зобов’язує ввести санкції проти вищих посадових осіб країни — міністра оборони, начальника Генштабу та міністра фінансів.

Крім того, санкції пропонується ввести і щодо іноземних громадян, які постачають турецькій армії зброю, яка може бути використана в операціях в Сирії.

Санкції також можуть бути введені проти турецького банку Halkbank та інших фінансових організацій, які свідомо сприяють операціям, пов’язаних з військовою операцією в Сирії.

Також Конгрес має намір вимагати від Держдепу США звіт про участь Туреччини в НАТО, зокрема, оцінку історичного вкладу країни в Північноатлантичний альянс з моменту вступу в 1952 році і ролі Анкари в майбутньому, в тому числі здатності виконати всі 14 статей Північноатлантичного договору.

Законопроект має розглянути Сенат.

Раніше глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу пригрозив позбавити США доступу до стратегічних авіабаз в разі запровадження санкцій.