Суд оголосив перерву в розгляді справи про “пов’язані” кредити у ПриватБанку для родини Суркісів

Велика палата Верховного суду оголосила перерву до 31 січня 2020 року в розгляді справи за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішення НБУ про визнання членів сім'ї Суркісів пов’язаними з ПриватБанком особами

Про повідомляє НВ Бізнес.

Також сім'я Суркісів вимагає визнати недійсними договори обміну їх коштів на акції ПриватБанку (bail-in).

Повідомляється, що перерву оголошено у зв’язку з необхідністю Генеральної прокуратури ознайомитися з матеріалами справи.

Предметом суперечки є визнання протиправним та скасування рішення НБУ № 105 від 13.12.2016 року в частині, що стосується позивачів, визнання протиправним та скасування наказу уповноваженої особи ФГВФО № 22 від 20.12.2016, та наказу № 44 в частині, що стосується позивачів, визнання недійсними з моменту укладення договорів придбання акцій додаткової емісії, визнання протиправними та скасування рішень виконавчої дирекції Фонду, стягнення коштів з ПриватБанку.

Зазначимо, що в межах націоналізації ПриватБанку вклади родини Суркісів обміняли на акції, адже саму родину визнали пов’язаними з банком особами. Проведення цієї операції дозволило державі надалі придбати акції банку за 1 гривню та перевести банк у свою власність (націоналізувати ПриватБанк). Родина Суркісів цю операцію оскаржувала у судах різних інстанцій, зокрема у Верховному суді.

Договори обміну зобов’язань (bail-in) на акції додаткової емісії ПриватБанку і наступні договори продажу акцій державі є технічною процедурою націоналізації банку. Якщо визнати договори bail-in недійсними, то фактично націоналізація була проведена на підставі неправомірних договорів.

Також рішення на користь Суркісів означатиме, що всі, хто був визнаний пов’язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).