Німеччина оскаржила рішення Суду ЄС щодо газопроводу OPAL

Німеччина подала апеляцію на рішення Європейського суду, яке обмежує обсяги використання "Газпромом" газопроводу OPAL. Раніше цей суд наказав скоротити обсяг прокачування газу через нього

Про це повідомляє DW.

Рішення Єврокомісії від 2016 року дозволяло "Газпрому" повністю завантажити "Північний потік" для постачання газу до Німеччини та Чехії.

Але 10 вересня суд Європейського Союзу за позовами Польщі і Литви скасував рішення, яке дає "Газпрому" право використовувати до 100% потужностей газопроводу OPAL (сухопутного продовження "Північного потоку").

Довгостроковий наслідок рішення Суду ЄС - оператор газопроводу повинен забезпечити доступ до своєї інфраструктури третім сторонам, і використання певного газопроводу не може бути гарантоване на понад 50% виключно для "Газпрому" - в цьому конкретному випадку. Суд чітко вказав, що такі газопроводи не можуть бути виключені з правил ЄС.

Росіянам після вересневого рішення довелося скоротити обсяги транспортування газу "Північним потоком" на 12,8 млрд кубометрів блакитного палива на рік, натомість "Газпром" почав збільшувати транзит газу в Європу через Україну.