Суд вперше виправдав українця за вирощування конопель задля лікування больового синдрому

Вознесенський суд повністю виправдав Віталія Румянцева, якого з літа 2018 року судили за незаконне вирощування конопель для власних медичних потреб

Про це повідомляє Українська гельсінська спілка з справ людини. 

Справа Віталія Румянцева слухалась суддею Вознесенського районного суду Олександром Дробинським з серпня 2018 року. Прокуратура спершу наголошувала на вирощуванні Румянцевим 115 кущів конопель, потім змінила звинувачення на 18 кущів. Підсудний, інвалід першої групи, хворий на невиліковну хворобу, обвинувачення відкидав, наголошував на порушенні права на захист та фальсифікації доказів працівниками поліції та прокуратури. За свідченнями Румянцева він вирощував для власного знеболення 8 кущів конопель, а відтак інкримінованого йому злочину не вчиняв.

Правозахисники повідомляють, що на Румянцева доніс сусід. правоохоронці інкримінували Віталію незаконне вирощуванні коноплі (ст. 310 ККУ).

"Боротьба за відновлення справедливості у "справі Румянцева" згодом перетворилась на війну на виснаження обвинуваченого. Він живе у віддаленому селі, за 60 кілометрів від суду, йому важко говорити та пересуватися без сторонньої допомоги", - розповідають у Спілці.

Румянцев заперечував провину і своєю справою намагався привернути увагу до законопроєкту про легалізацію медичного канабісу. Депутати парламенту попереднього скликання відправили його на доопрацювання, в парламенті нинішнього скликання його не хочуть навіть реєструвати. Сотні пацієнтів з больовим синдромом, такі, як Румянцев, домагаються права лікуватися марихуаною, поки в українських судах слухають справи про домашні коноплі.