Введедення інституту префектів може загрожувати децентралізації, - депутати Європарламенту

Депутати Європейського парламенту вважають, що введення інституту префектів, як це передбачено законопроєктом президента Володимира Зеленського про внесення змін до Конституції в частині самоврядування, може загрожувати самій децентралізації

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Така думка пролунала в рамках засідання парламентського Комітету асоціації Україна-ЄС.

Зокрема, доповідач з питань України, депутат від групи європейських народників Міхаель Галер (Німеччина) вважає, що система префектів "не повинна протистояти децентралізації і не повинна бути спрямована на створення вертикалі влади, про яку нам відомо з інших місць".

"Я сподіваюся, що я помиляюся щодо цього, але я настійно рекомендую колегам (депутатам Верховної Ради України) перед тим, як швидко прийняти конституційні поправки, провести глибоке обговорення. Конституція - це не те, що змінюється за дуже короткий проміжок часу. Це моя порада і звернення - глибоко розглядати будь-які зміни до Конституції", - закликав він присутніх з України парламентаріїв.

В іншому випадку, такі дії "можуть повернути назад" уже опрацьовані реформи.

"Я сподіваюся, що заснування інституту префектів не суперечить чи робить децентралізацію такою, що вийшла з ужитку. Так не повинно бути. Децентралізація та самоврядування на місцевому рівні важливі для того, щоб люди отримали результати реформи", - додав Галер.

Віце-президент делегації ЄП до Комітету асоціації  Віола фон Крамон зі свого боку назвала введення інституту префектів "дуже небезпечним розвитком".

"Я категорично проти цього, тому що я бачу, що успіх децентралізації може бути в небезпеці. Я проти цієї виконавчої влади на рівні області", - заявила вона.

Крамон також підкреслила, що "не бачить необхідності поспішати з цими конституційними змінами".

"Я б хотіла бачити відповідну процедуру, але (не хотіла б бачити) ніякої виконавчої влади з офісу президента в регіонах. Тому що це демобілізує, децентралізує самоврядування", - переконана політик.