У Польщі тисячі людей протестували проти наступу на незалежність суддів

У Польщі на вулиці низки міст тисячі людей вийшли на акцію протесту проти спірного законопроекту правлячої партії Право і справедливість, який посилює дисциплінарну відповідальність суддів

Як повідомляє DW, у Варшаві перед будівлею парламенту зібралися кілька тисяч протестувальників. Вони тримали прапори Польщі та ЄС і скандували "Вільні суди" і "Ми переможемо".

Такі акції протесту пройшли в майже 200 містах по всій Польщі і за кордоном.

Демонстрації координували асоціації суддів, прокурорів і адвокатів, а також неурядові організації.

Законопроект передбачає можливість звільнення й інших дисциплінарних заходів щодо суддів, які ставлять під сумнів законність судових рішень і кадрові обрання. Противники цього законопроекту переконані, що такий урядовий контроль над суддями може посягати на їхню незалежність і дати можливість звільняти суддів, чиї погляди суперечать правлячій партії.

Читайте також: Судова реформа в Польщі може призвести до виходу з ЄС, - Верховний суд

Крім того, цей законопроект передбачає покарання, якщо судді будуть прямо застосовувати конституцію країни або закони ЄС і таким чином будуть обходити суперечливі законодавчі реформи. Пропозиції також передбачають, що судді може бути усунені за участь в "діяльності політичного характеру" або якщо вони будуть діяти таким чином, що це може "зашкодити функціонуванню системи правосуддя".

Нижня палата парламенту Польщі має намір його розглянути 19 грудня.

У Єврокомісії вже заявили, що будуть ретельно вивчати законопроект, зокрема його відповідність законодавству ЄС про незалежність суддів.

Раніше повідомлялося, що польська судова реформа потрапила під жорстку критику в Євросоюзі.