Пресслужба Жеваго закликає ЗМІ надавати правдиву та об’єктивну інформацію щодо рішень судів різних інстанцій і заяв НБУ

Пресслужба Костянтина Жеваго закликає ЗМІ надавати правдиву та об’єктивну інформацію щодо рішень Шевченківського районного суду Києва від 1 жовтня 2019 року про примусове стягнення 1,5 млрд грн на користь НБУ

 "Так, дійсно, апеляційна скарга була повернена без розгляду по суті, оскільки на думку апеляційної інстанції сума судового збору повинна бути більша. Ми не згодні з цим рішенням, воно оскаржене нами у Верховному Суді, і ми вважаємо, що маємо законне право на справедливий розгляд справи по суті", - відмітив юридичний консультант Жеваго К.В.

"Ми хотіли б, щоб НБУ чесно і прозоро проінформував суспільство, що сума кредитів рефінансування 1 млрд. 450 млн гривень без відсотків, 1 млрд. 500 млн гривень з відсотками була видана під тверді застави та додаткову особисту гарантію пана Жеваго. Всі ці кошти під наглядом куратора НБУ були видані вкладникам банку "Фінанси і Крелит" в сумі до 200 тис. гривень. Надання  персональних гарантій зайвий раз підтверджує, що пан Жеваго до останнього намагався врятувати банк від введення тимчасової адміністрації та подальшої ліквідації. На жаль, непрофесіоналізм тодішнього керівництва НБУ привів до виведення з ринку не тільки банку "Фінанси і Кредит", а й ряду інших найбільших банків України, які могли бути підтримані регулятором відповідно до законодавства України та могли уникнути ліквідації, коли вкладники, кредитори, держава та акціонери банків не зазнали б збитків. Такі непрофесійні дії призвели до суттєвого погіршення ситуації в банківському секторі в 2015-2017 рр. та значного гальмування розвитку економіки України в ті роки в цілому", - зазначив юридичний консультант.

Саме ці кредити рефінансування видавалися не лише під особисті зобов'язання власників, в тому числі пана Жеваго, а в першу чергу під тверді застави. Небажання реалізувати ці застави за справедливою ринковою ціною, як це прийнято в цивілізованих країнах, каже про  упередженість уповноважених органів та осіб, чиї популістські звинувачення не підтверджені фактами та не відповідають дійсності.