“Не на проїдання”: Коболєв сказав, на що Нафтогаз витратить відсуджені в Газпрому гроші

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” не має наміру витратити отримані від російського “Газпрому” $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу без обговорення з Кабінетом міністрів України

Про це голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв заявив в інтерв'ю, опублікованому на YouTube-каналі компанії. 

“Гроші, які зараз перебувають у “Нафтогазу”... Ми чекаємо розмови з акціонером, тобто урядом: як уряд бачить дивіденди і податкову політику. Ми поки нічого з цього не витратили”, – сказав він. 

За словами Коболєва, у компанії немає планів направити кошти на погашення боргів компанії. Більш доцільним буде спрямувати кошти на проекти з додатковою економічною цінністю. 

“Я вважаю, що з цих коштів гроші потрібно витрачати на речі, які не є проїданням, а в майбутньому будуть створювати додаткову економічну цінність. Такими речами я вважаю енергоефективність, такими речами я вважаю видобуток та інфраструктурні проекти”, - зазначив він.

Нагадаємо, 1 січня закінчився укладений у 2009 році транзитний контракт між Нафтогазом і Газпромом. 

За новим контрактом у 2020 році Газпром відправить до Європи через українську ГТС не менше 65 млрд кубометрів газу, а в 2021- 2024 роках - не менше 40 млрд кубометрів. Домовленості також передбачали, що Газпром заплатить Нафтогазу $2,9 млрд компенсації на виконання рішень Стокгольмського арбітражу. Нафтогаз отримав ці гроші 27 грудня.