Лукашенко обурився цінами на російський газ для Білорусі

Лукашенко заявив, що Газпром заробляє на Білорусі втричі більше, ніж на Німеччині

Президент Білорусі Олександр Лукашенко висловив обурення через ціни на російський газ для його республіки, повідомляє Інтерфакс.

"75 років Великої Перемоги. Все горлянку деремо, де тільки можливо - і в Росії, і в Білорусі. Але Газпром сьогодні на Білорусі заробляє втричі більше, ніж на Німеччині. Це нормально? Це ненормально", - заявив Лукашенко 9 січня, виступаючи на церемонії вручення державних премій.

"Коли ми в 2011 році йшли на продаж Белтрансгазу (компанія була продана Газпрому за $5 млрд протягом 4 років, - ред.), була жорстка домовленість, що за п’ять років ми вийдемо на внутрішньоросійську ціну по газу. Хтось це забув, я пам’ятаю. Тому наполягаю, щоб це було реалізовано", - підкреслив Лукашенко.

Поки РФ і Білорусь домовилися про постачання газу протягом деякого часу на колишніх умовах.

Раніше в міненерго Білорусі повідомили, що ціна поставок російського газу в республіку в перші два місяці 2020 року збережеться на рівні 2019-го і складе $127 за 1 тис. кубометрів. Переговори про постачання газу в даний час тривають.

Ціна російського газу для Білорусі в 2018—2019 роках була затверджена міжурядовою угодою.

Мінськ в рамках інтеграційних процесів пропонував знизити ціну на газ з 2020 року до рівня Смоленської області, тобто практично вдвічі. Однак російська сторона наполягає, що знижувати ціну на газ для Білорусі за умов незавершеності створення союзної держави було б помилково.

Сам Лукашенко заявляв, що Росія хоче підвищити вартість газу для Білорусі в 2020 році до $152 за тисячу кубометрів.