"Сліпі ліцензії", незадекларована техніка: в ДАБІ виявили чисельні порушення під час аудиту

Державна архітектурно-будівельна інспекція тривалий період видавала "сліпі ліцензії", в яких абсолютно відсутні фактичні відомості щодо ліцензіатів

Про це стало відомо під час аудиту, який було проведено після призначення нового в.о. голови Державної архітектурно-будівельної інспекції Олени Костенко, повідомляє прес-служба ДАБІ.

За словами Костенко, під час аудиту з’ясувалося, що тривалий період в ДАБІ відбувалося декларативне ліцензування.

"Тепер ми не бачимо насправді фактичного стану справ за поданими документами. Будь-яка особа декларувала наявність в неї певного кадрового, технічного і матеріального ресурсу, але ніяким чином це не підтверджувала. Наприклад, зазначається, що є в компанії 15 виконробів, але їх особисті дані відсутні – стоїть пробіл. А натомість повинні бути вказані ПІБ працівника, підтвердження, що це його основна робота і головне підтвердження його кваліфікації", – зазначила керівник ДАБІ.

Керівниця ДАБІ зазначає, що під час декларування техніки були відсутні балансові довідки на машини, механізми та інше устаткування, відсутня інформація щодо підтвердження контролю якості і т.д.

За словами Олени Костенко таких документів видано тисячі за останній період.

"Починаючи з 2016 року в інспекції таємним чином діє сліпий порядок ліцензування. Це створювало корупційні ризики і головне ніяким чином не гарантувало безпеки під час виконання будівництва, тобто того, що повинно це ліцензуванням підтвердити. І це може призвести до тяжких наслідків – руйнування об’єктів, отримання тілесних ушкоджень і навіть до летальних випадків", - наголосила Костенко.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 24 грудня призначив Олену Костенко першим заступником голови Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) України, а 27 грудня на Костенко було покладено виконання обов’язків голови ДАБІ.