США не збираються виводити війська з Іраку, попри рішення місцевого парламенту

США не планують розглядати питання виведення військ з Іраку, попри резолюцію іракського парламенту

Про це заявили у Державному департаменті США у відповідь на запит прем‘єр-міністра Іраку Аделя Абдул-Магді, повідомляє "Голос Америки".

Магді звернувся до США з запитом про підготовку до виведення військ у телефонній розмові з держсекретарем США Майком Помпео 9 січня, на основі відповідного рішення прийнятого парламентом країни після спецоперації США в якій було вбито іранського генерала Касема Сулеймані.

У Держдепі у відповідь на запит Іраку заявили, що США не обговорюватимуть виведення військ. Речниця Держдепу США Морган Ортагюс назвала присутність американських військ доцільною і наголосила, що якщо буде надіслано делегацію до Іраку, вона займатиметься питаннями "найкращого поновлення нашого стратегічного партнерства, не обговорення виведення військ, а задля вірної, доцільної присутності наших сил на Близькому Сході".

Держсекретар США Майк Помпео наголосив на готовності продовжувати обговорення з іракцями про правильну структуру подальшої співпраці.

"Наша місія чітко визначена. Ми присутні, щоб проводити навчальну місію і допомогти іракським службам безпеки досягати успіху і продовжувати кампанію проти ІД", - сказав Помпео.

У свою чергу, в інтерв‘ю Fox президент США Дональд Трамп заявив - якщо Ірак хоче, щоб Сполучені Штати пішли вони мають "повернути гроші, які ми вклали".