Новим головою НАЗК призначили Новікова

15 січня на засідання уряду головою Національного агенства запобігання корупції було призначено Олександра Новікова

Про це повідомляє Еспресо.TV.

За словами пана Новікова, ця робота потрібна йому для того, аби довести, що антикорупційні інституції можуть діяти.

"Олександр Новіков має вищу юридичну освіту, працював в органах прокуратури понад 10 років та підтримував державне обвинувачення у справах боротьби з організованою злочинністю та економічними злочинами", - повідомили в уряді.

"Бачу роль НАЗК, як органу, який буде інституційно узагальнювати діяльність органів державної влади в боротьбі з корупцією", - заявив новопризначений.
Він зазначив, що головними напрямками боротьби з корупцією вважає системну дерегуляцію та приватизацію держпідприємств.

Довідка: 37-річний Олександр Новіков родом із Сум, одружений. Освіту він здобув у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого.

У середині 2000-х працював слідчим помічником прокурора в Сумах, згодом став прокурором відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Сумської області.

Згодом перебрався до Києва, де працював прокурором департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності ГПУ. До речі, у 2015 році Новіков був претендентом на посаду першого заступника голови САП.
Одна з його найбільш гучних справ - про несанкціоновану зміну результатів ЗНО, привласнення та легалізації коштів Державного бюджету України та Американських рад з міжнародної освіти. У справі були замішані діти політиків і чиновників, які нібито могли вступати до вишів за сфальсифікованими результатами іспитів. Тоді слідство підозрювало, що за сприяння голови Центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука та групи інших співробітників з 2008 по 2015-й завищувалися результати ЗНО дітей деяких високопосадовців.