Рада проголосувала за основу законопроєкт про підвищення доступності ліків

15 січня Верховна Рада проголосувала за основу проєкт закону, яким передбачається спрощення процедури імпорту ліків до країни та звільнення їх від ПДВ

Про прийняття  законопроєкту за основу повідомляє сайт Верховної Ради України.

Верховна рада України підтримала за основу законопроєкт №2539 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету.

Документом пропонується створення основ залучення закупівельної організації до здійснення закупівель медичних товарів за кошти державного бюджету.

"Проєкт закону розроблено з метою забезпечення можливості здійснювати закупівлі медичних товарів за кошти державного бюджету із залученням закупівельної організації, застосування прозорих закупівельних процедур і економії бюджетних коштів", - заявив глава комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький на презентації законопроєкту у ВР.

Законопроєктом також передбачається звільнити від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України медтоварів, що закуповуватимуться Закупівельною організацією.

Крім того, пропонується нерозповсюдження положень податкового законодавства про необхідність нарахування компенсуючих податкових зобов’язань та пропорційне віднесення сум ПДВ до податкового кредиту на операції, звільнені від оподаткування ПДВ відповідно до цього законопроєкту.

Також передбачається приведення норм Податкового кодексу у відповідність з ЗУ "Про публічні закупівлі", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів і медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі" тощо.