Антибулінг, індивідуальна освіта, скорочення кількості учнів у класах, - Рада проголосувала новий освітній законопроєкт

16 січня Верховна Рада проголосувала законопроєкт № 0901 про середню освіту, яким передбачається зменшення кількості учнів у класах з 30-ти до 24-х

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України, передає Еспресо.TV.

Народні депутати України сьогодні ухвалили в другому читанні проєкт закону про повну загальну середню освіту.

За закон № 0901 проголосували 327 народних депутатів.

Заступник комітету з питань освіти ВР Сергій Колебошин заявив, що ухвалений у 2-му читанні законопроєкт давно перезрів: попередня редакція закону діє з 1999 року. Документ стосується всіх шкіл України, яких понад 15 тисяч.

Законопроєкт має низку нововведень. Для учнів прописують поняття про булінг, та як від нього захиститись законом, а також  прописують індивідуальні освітні програми. Для викладачів - нові можливості професійного зростання. Для адміністрації шкіл - більшу фінансову й кадрову автономію.

До другого читання проєкту закону про середню освіту народні депутати опрацювали 553 правки.

За словами нардепів, тепер максимальна кількість учнів у класах початкової школи становитиме не 30, а 24. Проте закон так і не передбачає, що школярі старшої школи зможуть обирати частину предметів для навчального процесу.

Відповідно до пояснювальної записки, проєкт закону урегульовує питання доступності та забезпечення рівного доступу дітей до повної загальної середньої освіти, зокрема:

– доступності для осіб з особливими освітніми потребами, а також територіальної доступності закладів загальної середньої освіти, обов’язку органів влади забезпечувати відповідну доступність; 

– забезпечення якості повної загальної середньої освіти та забезпечення академічної доброчесності у сфері загальної середньої освіти;

– мови освіти в закладах загальної середньої освіти; 

– сертифікації педагогічних працівників;

– ресурсного (інформаційного, науково-методичного, матеріально-технічного) забезпечення закладів;

– засад здійснення інституційного аудиту;

– самоврядування в закладі освіти, зокрема учнівського та батьківського;

– прав та обов’язків учасників освітнього процесу;

– розмежування повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері загальної середньої освіти тощо.