Для водіїв в Україні запустили нову онлайн-послугу

Головний сервісний центр Міністерства внутрішніх справ повідомляє, що для водіїв в Україні запустили нову безкоштовну послугу онлайн

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Вказано, що в Електронному кабінеті водія з’явилася нова безкоштовна послуга "Керування належним користувачем". Онлайн-сервіс доступний на сайті e-driver.hsc.gov.ua та на урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі "Електронні послуги".

Належний користувач - це особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить.

Вказано, що замовником послуги може бути фізична або юридична особа, яка хоче стати належним користувачем. Для цього необхідно авторизуватися в Електронному кабінеті водія за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП), BankID або MobileID; обрати з переліку послугу "Керування належним користувачем"; ввести VIN-код автомобіля, для якого особа хоче стати належним користувачем. Система видасть деперсоніфіковану інформацію про автомобіль, не про його власника.

Зазначається, що потім необхідно обрати підставу для належного користування, ввести e-mail та телефон власника авто. Також необхідно перевірити свої дані та за необхідності прикріпити скан-копії довіреності чи договору, що є підставою для належного користування, а потім підписати створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

"Після чого власник отримує листа з посиланням на онлайн-заяву. Для успішного завершення процедури власник авто має перейти за посиланням і дати згоду на це призначення. Якщо підставою для призначення є лише домовленість, власник автомобіля має підписати заяву за допомогою КЕПу. Після чого особа, яка замовила послугу належного користувача, може побачити статус підтвердження заявки в е-Кабінеті водія. Повний цикл надання послуги онлайн забирає один робочий день", - інформують у МВС.

Повідомляється, що послуга є безкоштовною, а на один транспортний засіб може бути призначено не більше одного належного користувача. Видалення призначеного належного користувача можливе власником ТЗ - за поданою заявою або автоматично, у разі закінчення терміну, на який був призначений належний користувач.