Цей день в історії: народження Індійської держави, заснування Сіднея й патент на стоматологічну бормашину

26 січня 1950 року набула чинності конституція, яка проголосила Індію незалежною від британської корони демократичною республікою, яка гарантує своїм громадянам справедливість, рівність і громадянські свободи. Цього ж дня приніс присягу перший президент Індії Ражендра Прасад

Про це розповідає Еспресо.TV з посиланням на освітній проект JNSM.

"Політична система Індії збудована за зразком британської - президент країни має досить обмежені повноваження, а основна влада знаходиться в руках підзвітного нижній палаті парламенту прем'єр-мінстра, який призначається на цей пост за результатами парламентських виборів",- зазначається у повідомленні.

Разом зтим, свій день незалежності Індія святкує не сьогодні, а 15 серпня.

Інші важливі події цього дня:

26 січня 1788 року - у сучасній Сіднейській бухті кинув якір британський Перший флот, що складався з 11 парусних суден, і на узбережжі затоки Порт-Джексон було  засновано місто Сідней перше європейське поселення в Австралії, основу якого склали 778 в'язня (з них 192 жінки), вислані за межі Великобританії. Капітан флоту Артур Філліп проголосив про приєднання до Великобританії Нового Південного Вельсу, а себе - губернатором нової території.

26 січня 1875 року - Джордж Грін зі штату Мічіган (США) запатентував електричну машинку для сверління, пломбування і полірування зубів.

26 січня 1928 року - народився Роже Вадим (Роже Владімір Племянніков, його тато був емігрантом з Києва, котрий утік від більшовиків), французький кінорежисер ("Дикунка", "Прекрасні дівчата, вишикувані в ряд", "І створив бог жінку"); колишній чоловік Бріжжит Бардо, Катрін Деньов, Джейн Фонди.

26 січня 1997 року - у Чечні відбулись президентські вибори - набравши 65% голосів, перемогу здобув Аслан Масхадов. Пізніше Росія оголосить його "терористом" й фізично знищить, як і перед тим Джохара Дудаєва.

26 січня 2001 року - в Чорному морі затонув український теплохід "Пам'ять Меркурія", на борту якого було 54 особи, що мав прибути до українського порту Євпаторія із Стамбула. 12 осіб загинули, 8 пропали безвісти.

26 січня 2006 року - Сенат США затвердив  Кондолізу Райс на посаді Державного секретаря. Це найвища посада, яку коли-небудь обіймала афро-американка в уряді США.

26 січня 2015 року - у Йоркському соборі (Англія) відбулось посвячення у сан єпископа першої жінки в Англіканській церкві. Нею стала 49-річна Ліббі Лейн.