У 19 областях України утворилися борги за субсидіями

Заборгованість із виплати пільг та субсидій для населення на оплату житлово-комунальних послуг була зафіксована в 19 областях України від початку року

Про це повідомила пресслужба Рахункової палати з посиланням на очільника відомства Валерія Пацкана. 

За його словами, найбільша заборгованість - у Львівській області, вона становить 7,2 млн грн, далі йде Дніпропетровська область (4,9 млн грн) та Київська (0,6 млн грн), й існує ризик, що до кінця поточного року вона не буде погашена. 

“Це свідчить про одне - фактична потреба в таких видатках за рахунок субвенції не забезпечена. Загалом у 19 областях станом на 1 січня 2020 року за наданими пільгами і житловими субсидіями була кредиторська заборгованість у сумі 14,6 млн грн”, - вказує Пацкан.

Голова Рахункової палати зазначив, що така сума в масштабах всієї країни може здатися незначною, але є загроза, що ця заборгованість не буде погашена, а це - допомога тим людям, які сьогодні не в змозі самостійно оплатити комунальні послуги через високі тарифи. 

“Ризики непогашення заборгованості за наданими пільгами і житловими субсидіями в поточному році зумовлені тим, що в законі про державний бюджет на 2020 рік надання цієї субвенції місцевим бюджетам не передбачено”, - підкреслив Пацкан. 

За словами голови Рахункової палати, в 2019 році на виконання фактичних зобов'язань місцевих бюджетів із надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг із державного бюджету було надано субвенцію в сумі 21,6 млрд грн, або 99,9% плану на рік.