На півдні України є громади, де досі не відбулася декомунізація, - ЗМІ

Окремі громади Херсонської області відмовляються виконувати вимоги закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки"

Не декомунізованими досі залишається чимало населених пунктів Херсонської області. Попри те, що відповідний закон набрав чинності майже 5 років тому, а пропаганда тоталітарних режимів давно стала кримінальним злочином, у деяких містах і селах досі закривають на це очі, розповідає Еспресо.TV з посиланням на місцеве видання Новий День.

Змусити місцеву владу та правоохоронні органи діяти намагаються активісти всеукраїнської ініціативи "Декомунізація. Україна". В січні їм вдалося домогтись демонтажу зображення з орденом Леніна в Рівному Генічеського району. Проте інші пам’ятники і зображення, що прославляють комуністичних ідолів, досі залишаються на своїх місцях.

За словами співзасновника ініціативи "Декомунізація. Україна" Вадима Позднякова, в Нововоронцовському районі ще не демонтовані пам’ятник Васілію Чапаєву в Миролюбівці, зображення серпа і молота на стелі при в’їзді до Любимівки та зображення Леніна на будівлі школи у Хрещенівці (на світлині). 

У Таврійську досі стоїть на місці пам’ятник "Героям громадянської війни 1920 року", встановлений біля Північно-Кримського каналу на 50-річчя жовтневого перевороту 1917 року. У Новій Каховці не перейменована вулиця Зорге та не демонтований пам’ятник "Слава труду!" біля колишнього електромашзаводу. За всіма цими та іншими фактами активісти вже звернулися до представників місцевої влади.

Здебільшого їхня реакція обмежується відписками. Приміром, голова Нововоронцовської райдержадміністрації Вадим Гараненко відповів, що Хрещенівська сільрада ще в 2015 році прийняла рішення про демонтаж зображення Леніна зі своєї школи.

"Проте його не проведено у зв’язку з обмеженістю фінансового ресурсу місцевого бюджету", - пояснив голова РДА.

Крім органів місцевого самоврядування до порушників декомунізаційного законодавства останнім часом активно долучаються й приватні особи. Як розповів Поздняков, він направив звернення щодо власників магазину "Серп і молот" у Новій Каховці та підприємця з Каховки Андрія Пенізова, який відмовляється демонтувати з будівлі свого нічного клубу табличку на честь радянської влади. 

Проте чи не найбільше порушень щодо пропаганди тоталітарного режиму зафіксовано в Каховці. Активісти вже з’ясували, що заяви міського голови Андрія Дяченка про "повну декомунізацію вулиць" виявились неправдивими. 

За вимогою Українського інституту національної пам’яті тут ще мають перейменувати щонайменше 3 вулиці і демонтувати як мінімум 2 пам’ятники, що не перебувають в жодному реєстрі - "Дівчина в шинелі" та обеліск на місці командного пункту Васілія Блюхєра і спостережливого пункту Семена Будьонного і Климента Ворошилова.