Нафтогаз готує нові скарги проти РФ та Газпрому до Стокгольмського арбітражу та Антимонопольного комітету ЄС

Нафтогаз готується подати нові скарги проти російського Газпрому до Антимонопольного комітету Європейського Союзу. Також компанія готується до нових судів у Стокгольмському арбітражі

Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

За його словами, підставами для звернення до антимонопольного органу ЄС є те, що Газпром і надалі блокує можливість для європейських компаній купувати російський газ на українсько-російському кордоні. 

“Цього тижня ми завершуємо підготовку до чергового подання документів у рамках арбітражного процесу проти Російської Федерації щодо активів у Криму. Цей арбітражний процес триває вже декілька років”, - зазначив Вітренко.

Крім цього, Газпром блокує експорт газу з Росії компаній, які не пов’язані з Газпромом, а також постачання газу з країн Середньої Азії через територію Росії.

“Наразі ми вивчаємо можливості Нафтогазу для вирішення зазначених проблем, серед яких можна виділити таке: скарга в європейський антимонопольний орган (з перспективою судового процесу в Суді Європейського Союзу) щодо зловживання Газпромом своїм домінуючим становищем”, - повідомив Вітренко.

Він зазначив, що Нафтогаз також готується до нових судових спорів з Газпромом у Стокгольмському арбітражі щодо боргів компанії “Росукренерго”, яка свого часу була посередником у відносинах між Газпромом та Нафтогазом.

“Звісно, краще вирішувати всі проблемні питання без судових процесів. Тому ми плануємо спочатку ці питання спробувати обговорити з Газпромом”, - долав Вітренко.