Подарунок за $8,8 млн: Президент МОК отримав від російського олігарха рукопис олімпійського маніфесту П'єра де Кубертена

Російський олігарх Алішер Усманов подарував Олімпійському музею в Лозанні рукопис маніфесту організатора сучасних Олімпійських ігор П'єра де Кубертена

Про це повідомляє Міжнародний олімпійський комітет.

Із рук Алішера Усманова унікальний документ прийняв особисто президент МОК Томас Бах.

"Це пожертвування виходить далеко за рамки передачі рукопису в Олімпійський музей. Це унікальний момент, який нагадує нам про місію Олімпійських ігор - об'єднати країни мирними змаганнями", - сказав Бах.

У грудні 2019 року манускрипт був проданий на аукціоні Sotheby's за $8,8 млн. Ім'я покупця залишалося в таємниці.

14-сторінкова рукопис містить промову, в якій де Кубертен вперше представив ідею відродити Олімпійські ігри. З цим маніфестом Кубертен виступив 25 листопада 1892 року в Сорбонні. Два роки по тому було офіційно прийнято рішення про відновлення Олімпійських ігор.

Відзначається, що документ містить виправлення, зроблені рукою де Кубертена. Оригінал рукопису буде представлений в музеї і доступний для відвідувачів.

Алішер Усманов є президентом Міжнародної федерації фехтування та співласником англійського футбольного клубу "Арсенал". Його статки оцінюються Forbes у $12,6 млрд.