Луценко звинуватив Йованович у брехні під присягою і пояснив, чому почав співпрацю з Джуліані

Екс-генпрокурор України Юрій Луценко звинуватив екс-посла США в Україні Марі Йованович у брехні під присягою і розповів, чому розпочав неформальне спілкування з особистим адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані

Про це він сказав в інтерв'ю виданню Цензору.нет.

За його словами, у квітні 2017 року Генеральна прокуратура України повернула до державного бюджету півтора мільярда доларів США. Відразу після цього вони виявили, що "деякі з офшорок, які виконували для оточення Януковича виведення грошей з України, вивели ще 7,4 мільярда доларів за тією ж схемою".

"Якщо перша схема представляла собою крадіжку і наступний переклад $1,5 млрд з України через офшори для покупки українських облігацій внутрішньої позики, то друга схема виконувалася для покупки облігацій зовнішньої позики, так званих бондів американським хедж-фондом", – сказав Луценко.

У зв'язку з цим ексгенпрокурор нібито і звернувся до Йованович. "Без співпраці з Attorney General (посада, що поєднує функції Генпрокурора і міністра юстиції - ред.), ФБР та іншими спецслужбами таке розслідування провести неможливо. Як треба звернутися до цих служб? Природно, через посольство США. У мене було кілька зустрічей з послом пані Йованович і її колегами. І на її території, і на території ГПУ. Після чого вона попросила дати лист з роз'ясненням, з викладенням тим, які я хочу обговорити зі своїм колегою Attorney General. Забігаючи вперед: посол Йованович у відкриту збрехала під присягою в ході процедури імпічменту в Конгресі, заявивши, що я такого документа не дав. Але я ж його демонстрував вашим колегам!" – заявив Луценко.

У результаті, за його словами, нічого цього не зробили: не було ні візиту Attorney General, ні створення спільної слідчої групи.

"Після цього посол Йованович повністю заблокувала будь-які мої контакти з правоохоронною системою США. Будь-які!", - підкреслив він.

"Тому, коли мене запросив на зустріч адвокат американського президента пан Джуліані, я це розглянув як єдину можливість неофіційних контактів для того, щоб відновити спроби повернути в нашу розграбовану країну 7 мільярдів доларів. І саме про це ми говорили з Джуліані", - запевнив колишній Генпрокурор.

За його словами, нібто йшлося про те, щоб провести спільну зустріч з міністром юстиції США. Після цього - створити joint investigation team (спільну слідчу групу) з питань корупції екс-президента Януковича і його оточення. У це коло, за його словами, входив би і пан Арбузов, який, цілком імовірно, причетний до висновку цих 7 мільярдів.

"І пан Злочевський, який, цілком можливо, корумпував американський істеблішмент. І інші люди з оточення екс-президента Януковича. Пан Джуліані сказав на третій день наших переговорів, що йому це здається єдиним правильним кроком", - заявив Луценко.

Нагадаємо, Марі Йованович достроково завершила роботу в Україні 20 травня 2019 року.

Вона звинуватила у своєму відстороненні Джуліані та "корумпованих українців".