Жорсткі переговори, ініціювання санкцій, суди проти РФ: Чийгоз назвав кроки, яких не робить чинна влада для зміцнення України

Народний депутат України Ахтем Чийгоз заявив, що чинна українська влада не демонструє необхідних кроків для зміцнення міжнародних позицій України в умовах збройної агресії з боку Росії

Про це Чийгоз заявив у програмі "Дебати" в ефірі Еспресо.TV.

"Є кілька дуже серйозних кроків, які, на жаль, нова влада зараз останній рік не демонструє. Перше: переговори з ворогом, з окупантом, агресором, із Путіним повинні відбуватися на жорстких умовах. І щоб витримувати ці жорсткі умови, треба, звичайно, мати сильну армію, яка продемонструвала всьому світові, що вона здатна зупинити настільки жахливого ворога та захистити решту України та демонструвати, що ми обов'язково доб'ємося звільнення наших окупованих територій. Ми дуже сильно за цей рік програли нашу міжнародну політику. І ті кадри, той потенціал, що був напрацьований за ці 5 років, вони вимушено пішли за своїх посад, тому що нова влада запропонувала іншу форму - шукати партнерства з Росією, що не влаштувало наших провідних фахівців. Так ось: треба повертатися до цього, треба посилювати свої позиції на міжнародних майданчиках і примушувати до того своїми діями, своєю силою тут, в Україні, як це було в попередні 5 років, примушувати до збільшення санкцій", - сказав Чийгоз.

Нардеп нагадав, що впродовж 5 попередніх років Україна успішно перемагала Росію на міжнародних майданчиках, зокрема, у судах, проте останній рік демонструвала поступки, помітні в тому числі й міжнародним партнерам.

"Щодо Криму: ми показали, що ми можемо використовувати наш потенціал у міжнародних судах. Це лише один зі шляхів, який жахливий для Путіна, де ми вигравали суди, він витрачав масу грошей і уваги і програв. Це я маю на увазі і по питанням щодо наших моряків. Але після того, як ми цих моряків поміняли, після того, як нам ці посудини повернули розграбованими і ми це проковтнули, маю на увазі, нова влада, звісно, ставлення там (на Заході - ред.) буде змінюватися. У нас сьогодні перебувають і на дуже гарних умовах, ми домоглися від Гаазького трибуналу визначення в одному з процесів, що Росія є стороною війни проти України, і ми чекаємо його розгляду. Я вже не кажу про газові контракти, які ми нівелювали: відмовилися у більшості від цих позовів - ось такі речі не можна робити. Зараз по Криму прокуратура Криму позивається по всім незаконним створенням слідчих, прокурорських і ФСБшних управлінь на РФ на території Криму. І, звісно, ми, як Меджліс кримськотатарського народу, наголошуємо, що один із серйозних інструментів впливу на міжнародних майданчиках, який зміцнить нашу Україну в питанні Криму, - це зміни до Конституції про статус Криму, це ми і президенту доносили, але, на жаль, остання зустріч (була - ред.) у серпні з президентом і далі - повна тиша в цих питаннях", - додав Чийгоз.