Проєкт Держоборонзамовлення ліквідовує ракетну програму України, - Бутусов

18 лютого український журналіст Юрій Бутусов заявив, що ДОЗ на 2020 рік не передбачає фінансування програми ракетних комплексів "Нептун" та закупку партії ракет до РСЗО "Вільха"

Про це журналіст Юрій Бутусов написав у Facebook.

Журналіст зазначив, що 18 лютого на засіданні Ради національної безпеки і оборони розглядається єдиний конкретний документ оборонного планування в Україні - Державне оборонне замовлення.

"Те, як цей ключовий документ написаний, викликає питання не тільки до компетентності відповідальних керівників. Якщо в такому вигляді ДОЗ буде прийнятий, це буде не просто ганьбою, це буде свідомий зрив ключових оборонних ініціатив", - заявив Бутусов.

За його словами, проєкт ДОЗ згортає всі українські ракетні програми.

"Всупереч вимогам діючих оборонних програм, які ніхто не відміняв, не передбачається закупівля великої партії ракет "Вільха", не передбачається фінансування програми "Нептун". Без таких засобів ракетна програма просто помре, і все унікальні досягнення останніх років будуть поховані. Всі країни світу розвивають тактичне і оперативно-тактична ракетна зброя, реактивні системи залпового вогню. Згідно ДОЗ 2019 го року, за даними Цензор.Нет, було закуплено і поставлено на озброєння 100 ракет "Вільха". Але один залп однієї установки "Вільха" - це 12 ракет. І програми припускають закупівлю значно більшого числа ракет. Також необхідне фінансування потрібне і "Нептуну", - підкреслив журналіст.

Також Бутусов зауважив, що не передбачається фінансування проєкту колісної САУ "Богдана".