США в Радбезі ООН звинуватили Росію у зриві Мінських угод і закликали вивести війська

Під час засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку представниця США Шеріт Норман Шале звинуватила Росію у зриві Мінських домовленостей

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"На жаль, Росія не виявила готовності виконати свої зобов’язання, відповідно до Мінських угод. Вона продовжує озброювати, навчати, управляти та воювати поруч зі своїми маріонетками на сході України. Це прямо порушує російські зобов’язання, взяті у Мінських угодах, у тому числі щодо встановлення негайного та всеохопного режиму припинення вогню", - заявила дипломат.

"Зараз, як і тоді ( бої за Дебальцеве в 2015 році ), очолювані Росією сили продовжуються порушувати обіцянки, дані президентом Путіним та російськими посадовцями, й вбивати українців на українській території", - наголосила вона.

Шале також заявила, що Росія продовжує вести свої гібридні дії проти України, використовуючи економічний та політичний тиск.

Вона також зауважила, що США закликають Росію виконувати заходи, викладені на недавньому саміті лідерів Нормандської четвірки в Парижі, негайно стабілізувати ситуацію в зоні конфлікту, включно з відкриттям нових цивільних пунктів пропуску, розведенням військових сил в районах з найбільшою гуманітарною значимістю і імплементацією заходів підтримки припинення вогню.

Посол також зазначила, що Вашингтон не скасує санкції проти РФ, поки Україна не поверне контроль над своїми територіями.

"США наголошують на нашій однозначній позиції щодо України. Ми не визнаємо і не будемо визнавати так звану анексію Криму Кремлем. Наші санкції проти Росії залишаться в силі, поки Україна не поверне контроль над своєю територією", - зазначила Шале.

Крім того, дипломатка закликала негайно звільнити понад 80 українських політв'язнів Кремля.

"Ми засуджуємо порушення, які відбуваються в умовах російської репресивної окупації, і закликаємо Росію звільнити понад 80 українських політичних в’язнів, яких вона утримує, і припинити кампанію залякування проти кримських татар і противників окупації", - заявила Шале.

До цього країни-учасниці Ради безпеки ООН Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина і Польща у Радбезі ООН заявили про повну підтримку незалежності, суверенітету і територіальною цілісністі України.