У ВР зареєстрували законопроєкт про покарання за образу військових та волонтерів

У ВР зареєстрували законопроєкт щодо підсилення відповідальності за публічну образу військовослужбовців, волонтерів, учасників Революції Гідності, в якому пропонується карати штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Про це повідомляє УНІАН.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту, його цілями та завданнями є визнання високого рівня суспільної небезпеки дій, пов’язаних з умисною дискредитацією військовослужбовців, волонтерів, учасників Революції Гідності.

«Вказані дії зазвичай мають на меті поширення антиукраїнської пропаганди та дискредитації самої ідеї відстоювання незалежності України. Для запобігання цьому пропонується встановити кримінальну відповідальність за такі дії», - йдеться у тексті.

Текст законопроєкту розміщено на сайті парламенту. Його авторами є ряд депутатів від «Європейської солідарності». Законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 151-1 «Публічна образа військовослужбовців, волонтерів, учасників Революції гідності».

У цій статті встановлюється, що публічна образа військовослужбовців, волонтерів, Героїв Небесної сотні, інших учасників Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), а також учасників інших подій, пов’язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, а також пряме чи непряме розпалювання ворожнечі та ненависті до зазначених осіб, до їх діяльності, пов’язаної із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, обмеження прав вказаних осіб через таку діяльність - карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Ті самі дії, що поширені з використанням засобів масової інформації та (або) мережі Інтернет - карається штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або виправними роботами на строк до одного року.