У XVIII ст. Росія мала своє виправдання штучного розділу Польщі. Те ж саме Москва намагається зараз вчинити з Україною, - польський дипломат Єжи Марек Новаковскі

У відносинах з Україною сучасна Росія повторює досвід завоювання Польщі. Не новими є й підходи Кремля до нав’язування своєї волі решті Європи

Про це дипломат, політик, експерт з питань міжнародної безпеки й колишній посол Польщі у Латвії та Вірменії Єжи Марек Новаковскі заявив в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на телеканалі Еспресо.TV.

"Пам’ятаймо про історію. Свого часу прогресивний, зараз дуже позитивно описаний в історіографії Захід підтримував поділ Польщі, бо росіяни пояснювали, що вони зробили вторгнення в Польщу у XVIII столітті, для того щоб боротися з анархією і щоб захищати переслідувану православну громаду. Отож зараз росіяни кажуть, що вони захищають переслідуваних в Україні росіян. Хоча цих росіян ніхто не переслідує. Я не чув про це", - пояснив він.

За його словами, з метою подальшого розчленування України країна-агресор наразі намагається вдатися до двох принципово важливих для неї кроків - повністю окупувати Білорусь, в такий спосіб узявши Україну "в кліщі" й "паралізувавши" її, та змусити офіційний Київ погодитися на федеративний устрій з особливим статусом ОРДЛО.

"Зараз слід боронити Україну як унітарну державу. Треба противитися спробам федералізувати Україну. Прошу пам’ятати, що федералізація України - це запрошення різних зовнішніх гравців до втручання у внутрішні справи країни і де-факто до ведення її до розпаду", - наголосив дипломат.

Якщо ж Росія зможе закріпити всередині України автономний статус окупованих районів Донбасу, подібно до того як свого часу відбулося з Вірменією та Молдовою, котрі тепер мають у своєму складі "автономні республіки" Нагірний Карабах та Придністров’я, це "прив’яже" українців до Москви, вважає Новаковскі.

"Боюся що вони (росіяни - ред.) намагатимуться тримати цей конфлікт замороженим, аби він блокував будь-яку активність України. Вірменія є країною глибоко залежною від Росії. Насамперед через Карабах… Ідеться про теж саме у Молдові, де вони утримують штучну "Придністровську республіку". І так само вони хочуть вчинити з Україною. Справа Донбасу (за задумом Кремля - ред.) має бути гирею на нозі України, яка зіб’є українців з  мрій про Європейський Союз і НАТО, а в певний момент ця гиря на нозі, коли настане сприятлива політична кон’юнктура, має втягнути Україну в російське море і остаточно потопити її", - застеріг політик.