"Український кіберальянс" заявив про припинення співпраці з державою до зняття обвинувачень в атаці аеропорту

26 лютого на прес-конференції члени "Українського кіберальянсу" заявили про припинення співпраці з Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ

Про це представники "Українського кіберальянсу" розповіли на прес-конференції за фактом обшуків в їхніх будинках для "Інтерфакс-Україна".

Український кіберальянс" повністю припиняє співпрацю з органами державної влади в Україні, поки з його учасників не будуть зняті підозри у зламі систем Одеського аеропорту і принесені вибачення.

"Нас звинувачують як групу людей. Тобто ми сиділи всі за клавіатурою і писали повідомлення", - говорить кіберексперт Андрій Перевезій. Рівно за рік до цього, кіберексперт Олександр Галущенко знайшов уразливості Одеського аеропорту. Ці дані були передані СБУ.

Відзначається, що головна мета "Українського кіберальянсу" - допомога у розвитку кібербезпеки України. "Якщо нас у цьому (кібератаки - ред.) звинувачують, значить наша допомога не потрібна", - стверджує Перевезій.

Також експерти відзначили, що за всі роки своєї діяльності "їх ні разу не звинувачували в чомусь подібному".

Співробітники КОРДу (поліція особливого призначення - ред.) зламали двері, перерізали кабель інтернету і лякали сусідів, які поверталися ввечері з роботи, зазначає Перевезій. Він додав, що в постанові обшуку не було вказано ім'я слідчого.

Також Перевезій зазначив, що у його малолітньої дочки вилучити телефона під час обшуку.

"Якби ми вчора передали дані про кібервразливості в міжнародну організацію, Одеський аеропорт би закрили для міжнародних рейсів", - стверджують учасники Альянсу.

"Уже кілька років правоохоронні органи не мають права вилучати техніку - потрібно робити її копію. Слідчий спочатку повинен переконатися, що техніка має інформацію, яка стосується справи, а не просто забирати її", - зазначив адвокат Андрій Левковець, який представляє інтереси Кіберальянсу.

Відповідальність за кіберзагрозу перекладається на тих, хто хотів її попередити, вважає Левковець. Орієнтовну вартість вилученої техніки зараз оцінюють. Після отримання цієї цифри, будуть звертатися зі скаргою на повернення власності.

Якби у нас було законодавство, яке регулювало б об'єкти критичної інфраструктури, зокрема, аеропорти, то справа йшла б інакше, стверджують члени "Українського кіберальянсу".

"Тепер не буде публікацій, не буде нічних дзвінків, не буде допомоги з нашого боку органам державної влади, все зупинилося", - підсумував кіберексперт Олександр Галущенко.

Відео - "Інтерфакс-Україна":