Туск пропонує перенести вибори президента Польщі через коронавірус

Експрезидент Європейської ради Дональд Туск запропонував перенести президентські вибори у Польщі через епідемію коронавірусу

Про це Туск написав у twitter, повідомляє Укрінформ.

Колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав перенести вибори, оскільки через епідемію коронавірусу кандидати у президенти не можуть проводити повноцінну кампанію.

"Епідемія вимагає солідарності і єдності. Кампанія – це конкуренція, взаємна критика, боротьба. Епідемія виключає ведення кампанії. Висновок один: за згодою усіх потрібно перенести вибори",- написав Туск.

Президент Польщі Анджей Дуда 14 березня під час відвідання міста Гарволін заявив, що вибори можна перенести лише у випадку оголошення надзвичайного стану в країні. Він зауважив, що сьогодні немає підстав оголошувати надзвичайний стан, а до виборів залишається ще трохи часу. Водночас, він запевнив, що країна готова на усілякі потрібні і розважливі рішення.

"На даний момент немає мови про перенесення виборів",- заявив в суботу в ефірі радіо ZET речник уряду Польщі Пьотр Мюллер. Водночас, він зазначив, що ситуація є динамічною і ніхто зараз не може сказати, як вона виглядатиме через деякий час.

Читайте також: "Час залишатися вдома": Польща оголошує стан епідемічної загрози

В останні дні більшість кандидатів у президенти Польщі через коронавірус припинили активні передвиборчі поїздки по країні. Ряд з них, зокрема, кандидат від лівих сил Роберт Бєдронь та кандидат від націоналістів Кшиштоф Босак вже закликали перенести вибори президента Польщі на пізніший термін.

Перший тур президентських виборів в РП має відбутися 10 травня, а можливий другий - 24 травня.

Станом на 14 березня у Польщі зафікcовано 93 випадки зараження коронавірусом, двоє осіб померли.