У храмах просять не цілувати ікон та не обійматися

Православна церква України запровадила у своїх храмах обмежувальні заходи через світову пандемію коронавірусу COVID-2019

Священникам і парафіянам рекомендують менше цілуватися під час вітання, а також утриматися від цілування ікон, передає Еспресо.TV з посиланням на офіційний сайт ПЦУ.

“На час пандемії, а особливо у разі наявності підвищеної небезпеки у конкретних місцевостях, достатнім виявом шанування святинь (хреста, ікон, святих мощей) може бути поклоніння/поклон перед ними, без цілування. Зазначене також може застосовуватися до особистих вітань та вияву пошани між членами Церкви, зокрема між священнослужителями і мирянами під час подання благословення”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Блог Миколи Княжицього. Зрадницькі мінські угоди, коронавірус та українська економіка

Крім того, у церквах радять використовувати засоби дезінфекції, зокрема для підтримання чистоти ікон та інших святинь; тимчасово не переносити святині з місць їхнього постійного збереження, використовувати для запивання після прийняття причастя одноразових стаканів або споживання лише антидору (спеціальний хліб для богослужіння - ред.).

Читайте також: Віталій Портников: Найогидніше - використовувати пандемію

При цьому ПЦУ не бачить необхідності обмежувати кількість регулярних богослужінь. У церкві зазначили, що наступного тижня відбудеться засідання Священного синоду ПЦУ, за підсумками якого буде опублікований загальноцерковний документ з порушених вище питань.