Найбільший архів газет і журналів України запрацював без жодних обмежень

Подібно до багатьох інших освітніх і гуманітарних мережевих проектів електронне сховище української періодики минулих років Libraria на період загальнодержаного карантину надало повний доступ до своєї колекції для усіх бажаючих

Про це розповідає Еспресо.TV.

"Відкриваємо повний доступ до нашого ресурсу libraria.ua.

Перегляд всіх колекцій архіву української періодики буде доступний до 10 квітня 2020 року.

Стежте за подальшими повідомленнями й бережіть себе", - розповідається на фейсбук-сторінці проекту.

Як наголошує відомий український історик, дослідник розсекречених архівів радянських спецслужб Едуард Андрющенко, йдеться про розпізнаний текст з можливістю навігації за допомогою пошуку.

"Це не просто скани - текст розпізнаний (хоча іноді з помилками), і можна шукати по всій базі будь-які слова",- зазначає він на своєму авторському телеграм-каналі KGB files.

Довідка

Libraria – проект компанії "Архівні інформаційні системи" (АІС), що здійснюється у співпраці з бібліотеками, архівами та науковими інституціями в Україні та за її межами. Мета проекту - оцифрувати та надати доступ онлайн до чимбільшого масиву української історичної періодики.

"Ми розпочали роботу над створенням ресурсу 2012 року, коли було відскановано перші колекції українських газет. Наразі оцифровано близько 700 000 сторінок понад 400 видань українською, польською, німецькою, румунською, їдиш, кримсько-татарською та російською мовами, що видавалися у різних регіонах України та поза її межами від початку до 50-х років ХХ ст. Ресурс постійно наповнюється. Ми продовжуємо роботи і плануємо представити у найближчі роки кілька мільйонів сторінок значно розширивши географічні та хронологічні межі проекту", - кажуть організатори.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb