"Все скуплять олігархи та великі компанії": ексміністр економіки Милованов прокоментував закон про землю

Ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов розкритикував ухвалений закон про ринок сільськогосподарських земель

Про це ексміністр Милованов написав у Facebook.

Милованов вважає, що обмеження, які запроваджуються на початку роботи ринку, призведуть до того, що сільськогосподарську землю викуплять великі компанії та олігархи через підставних осіб.

Читайте також: Милованов: Фермери самі будуть просити відкрити ринок землі для іноземців

"Люди, які звикли до сірих схем і мають вільну готівку, зможуть скористатись новим ринком землі для накопичення великих обсягів землі. Так само як в 90-х певні групи людей захопили підприємства через ваучери, скуповуючи їх за безцінь та використовуючи підставних осіб. Цього разу землю можуть скупити через десятки чи сотні підставних осіб, кожна з яких придбає по 100 га", - зазначив Милованов.

Мова йде про обмеження, передбачені ухваленим законом про землю: він має запрацювати з 1 липня 2021 року. При цьому, до кінця 2023 року купувати земельні паї зможуть лише фізичні особи. Юридичні особи отримають право купувати землю лише з 1 січня 2024 року.

Виходом із цієї ситуації Милованов називає відкриття ринку землі одразу для всіх - і для компаній, і для фізичних осіб. Це має знизити ризик розвитку тіньових схем.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb