“Принаймні дві економічні кризи в Україні були спричинені друком гривні”, - Дарина Марчак про небезпеку фінансування бюджету через емісію

Емісія гривні для фінансування дефіциту державного бюджету - незаконна, і Національний банк як незалежна державна установа не повинен йти на поступки для задоволення побажань уряду

Таку думку висловила очільниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування при Київській школі економіки Дарина Марчак в програмі “Еспресо: капітал” на телеканалі “Еспресо ТБ” з Андрієм Яніцьким.

“І є логічна причина: в нас було принаймні дві економічні кризи, які були спричинені друком гривні. Це ситуація гіперінфляції у 1992-1994 роках, коли Верховна Рада просто казала Нацбанку друкувати кошти. І тоді карбованець знецінювався швидше, ніж ми встигали на нього щось купувати. Друга ситуація була в 2012-2013 роках. Тоді девальвації ще не було, але Національний банк вже активно друкував гривню, щоб фінансувати видатки бюджету. І це вилилося в девальвацію 2014 року. Це була одна з причин девальвації”, - нагадує Марчак.

Вона пояснює це тим, що в період кризи бізнес та громадяни втрачають довіру до національної валюти та натомість вкладають кошти в іноземну:

“Ми всі бачили, що відбувалось на початку березня. Ви щойно самі казали, що Нацбанк витрачав по мільярду доларів на підтримку курсу гривні. І власне це – цей синдром. І тому велика ймовірність того, що у разі, якщо нам всім зараз в період кризи дати кошти, в ситуації, коли магазини зачинені, ми не можемо сходити в кіно або випити кави і ми всі сидимо вдома, то нашою природною реакцією буде бігти і купувати валюту інших країн”, - додала вона. 

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine