Дарина Марчак: “Важливо, щоб Нацбанк утримувався від емісії гривні”

Андрій Яніцький
11 квітня, 2020 субота
13:57

Очільниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування при Київській школі економіки, розповідає про ситуацію з українським бюджетом

Бесіда відбулася в ефірі програми “Еспресо: капітал” на телеканалі “Еспресо ТБ”. Ведучий – економічний оглядач Андрій Яніцький.

Чи є сьогодні в українському бюджеті гроші на зарплати та пенсії?

Поки що є, але з бюджетом не все ладно, в нас відбувається недобір коштів до бюджету. Але поки що недобір не настільки масштабний для того, щоб говорити про нестачу грошей на зарплати та пенсії.

А який недобір приблизно? Я чув про 15-20 відсотків.

За результатами трьохмісяців недобір близько 11%, це 28 мільярдів гривень. Але цей недобір не є рівномірним. Найбільшим він був у січні, у лютому ситуація значно покращилася, а в березні очікувано трохи погіршилася, оскільки було запроваджено карантин. Але в цілому в березні недобір складає десь 10 мільярдів гривень, і це близько 10% від плану. 

Отже, недобір є, але він не загрожує зарплатам та пенсіям. І є хороша новина, що Національний банк України нещодавно переказав у бюджет велику суму, щось близька 50 мільярдів гривень. Звідки взялися ці гроші в Національного банку? 

Це частина прибутку, який Національний банк отримує. Нацбанк тримає в своєму портфелі боргові інструменти, в тому числі Уряду України. І по цих боргових інструментах нараховуються відсотки, які є виплатами Мінфіну, але в той же час це є доходом Національного банку. Тому зараз якщо це питання про те, чи можна казати, що це емісія, то в даному випадку це не є вона. І дуже важливо, щоб Нацбанк і далі втримувався від емісії гривні, від друку гривні на підтримку економіки.

А чому він має утримуватися? Ми чули про різні країни, Америку, яка там заливає грошима свої ринки. Чому б НБУ просто не надрукувати гроші і не роздати людям у цей кризовий час?

Є технічна юридична причина: Національний банк не має за законом робити таких операцій. Взагалі Національний банк є незалежною установою і він не має задовольняти побажання Уряду. 

І є логічна причина: в нас було принаймні дві економічні кризи, які були спричинені друком гривні. Це ситуація гіперінфляції у 1992-1994 роках, коли Верховна Рада просто казала Нацбанку друкувати кошти. І тоді карбованець знецінювався швидше, ніж ми встигали на нього щось купувати. Друга ситуація була в 2012-2013 роках. Тоді девальвації ще не було, але Національний банк вже активно друкував гривню, щоб фінансувати видатки бюджету. І це вилилося в девальвацію 2014 року. Це була одна з причин девальвації. 

Ключова причина, чому так відбувається, тому що в період кризи ми з вами, бізнес і громадяни, якщо маємо кошти, не довіряємо національній валюті і йдемо купувати долар. 

Ми всі бачили, що відбувалось на початку березня. Ви щойно самі казали, що Нацбанк витрачав по мільярду доларів на підтримку курсу гривні. І власне це – цей синдром. І тому велика ймовірність того, що у разі, якщо нам всім зараз в період кризи дати кошти, в ситуації, коли магазини зачинені, ми не можемо сходити в кіно або випити кави і ми всі сидимо вдома, то нашою природною реакцією буде бігти і купувати валюту інших країн. 

Так, 100%, гадаю, що багато людей так би і вчинили. А якщо неможна друкувати гроші, то можливо можна їх позичити? Візьмемо на час кризи в когось в борг, а потім віддамо, коли в нас все буде добре. 

Насправді це є якщо не єдина, то найочевидніша зі стратегій. Але тут є окремі питання. Для того, щоб взяти в когось в борг, потрібен хтось, хто готовий давати нам в борг. І тут в нас ключове обмеження. Тому що зараз уряд для того, щоб профінансувати збільшення соціальних видатків, підтримку бізнесу, підтримку по безробіттю, допомогу пенсіонерам, додаткові виплати, які уряд на цьому тижні прийняв, для цього всього в ситуації, коли в нас падають надходження, нам потрібні додаткові кошти. Ці додаткові кошти ми можемо взяти в двох джерелах фактично. Або це приватизація державного майна, або це борг. А по боргу є питання. По-перше, тому що внутрішній український бізнес, ті підприємства, банки, які зазвичай купували борг в Міністерства фінансів, наразі не готові його купувати. З різних причин. І прикладом цього є те, що в березні Мінфін мав провести 5 аукціонів, з яких два Мінфіном було відмінено. Тому що не було попиту.

Ну, а приватизації, як ми знаємо, немає, бо коронавірус. І під час коронавірусу тільки так звана мала приватизація проводиться. А великі стратегічні об’єкти не виставляють на продаж. 

Трохи завершу по боргах. Наразі зовнішні приватні інвестори також дуже обережні. Вони скептично дивляться на нові ринки і вкладають лише в безпечні інструменти, якими є держоблігації США. Тому ключовою для нас є співпраця з міжнародними фінансовими установами. Лише якщо ми будемо працювати з ними, ми справді зможемо позичати кошти для фінансування наших внутрішніх витрат.

Що б ви порадили простим людям? Як їм краще організувати свій особистий бюджет?

Мені здається, що зараз всі приблизно в однаковій ситуації. З одного боку падають доходи, а з іншого також падають можливості для витрат. Я дивлюся по своїй родині. Ми нічого, окрім захисних масок та продуктів харчування, не купуємо. Я думаю, що так роблять дуже багато родин. Це окремий плюс...

Зараз держава сфокусована на допомозі пенсіонерам. Але насправді не вони зараз є найбільш незахищеними, а ті люди, які втратили чи можуть втратити роботу. І я сподіваюсь, що уряд з одного боку буде допомагати людям зберігати робочі місця, допомагати дійсно виплатами. А з іншого боку уряд допоможе, Національний банк допоможе банкам кредитувати населення на поточні витрати у разі, якщо у людей є потреба в додатковому фінансуванні. 

А що будуть робити депутати з нашим бюджетом? 

Дійсно урядом пропонувалося значно збільшити видатки бюджету. Але при цьому так званим нерозподіленим пакетом, стабілізаційним фондом в обсязі майже 100 мільярдів гривень(за інформацією на 4 квітня, - ред.). В цьому є певна логіка. Стабфонд це - інструмент, щоб давати гроші в даний момент тому, хто їх найбільше потребує. І з одного боку це може стати рішенням питання і по видатках для безробітних і по видатках для Пенсійного фонду, і в інших напрямках. Але в той же час це створює певні корупційні ризики, тому що нам з вами буде важко відслідкувати, як в країні ці кошти витрачаються, чи дійсно на тих, кому вони найбільше потрібні. 

Але зміни потрібні в бюджеті чи можна лишити так, як є зараз?

Потрібні зміни, тому що зараз вже відбувається невиконання бюджету. Те, про що ми говорили на початку, – 11% за результатами 3 місяців. І тенденція буде продовжуватися і ймовірно погіршуватися. 

І макропрогноз поміняли. Ми розраховували на зростання економіки в цьому році, а уряд вже каже, що буде падіння. Здається, що на 4 чи 5 відсотків. 

Так, майже на 4 відсотки. Ситуація змінюється. З одного боку, збільшиться інфляція, і це трохи “допоможе” в виконанні бюджету. В лапках, тому що інфляція з’їдає наші збереження, вона не допомагає насправді людям ставати більш заможними.

Ви згадували про Міжнародний валютний фонд. Це останнє, але дуже важливе питання. Чи потрібен нам транш МВФ, чи він буде та коли?

Коли він буде: уряд обіцяє, що ось-ось. Транш надзвичайно потрібен. Бо, як я говорила, уряд не зможе профінансувати видатки. Чи збільшення дефіциту, чи навіть з бюджетом на нинішньому рівні без того, щоб нам допомагали міжнародні інституції. Це ключовий фактор того, що ми взагалі виживемо як країна з фінансової точки зору.               

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
Більше новин