Українська енергетика опинилася на межі банкрутства через низькі ціни та ручне керування, - енергоексперт CSIS

Ручне регулювання ринку та низькі ціни на електроенергію поставили енергетику України на межу банкрутства

Про це написав старший науковий співробітник програми енергетичної безпеки та зміни клімату Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) у Вашингтоні Едвард Чоу для KyivPost, передає РБК-Україна.

"Поточні кризові умови низького попиту, низькі ціни та системні неплатежі ставлять систему електропостачання на межу банкрутства. Неприродні регуляторні рішення, в тому числі припинений дозвіл на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, тільки посилили небезпечну ситуацію", - написав Чоу.

Він також зазначив, що сьогодні ціни на електроенергію в Україні одні з найнижчих в Європі. Зокрема, європейські промислові споживачі в середньому платять за електроенергію в 1,5 раза більше, ніж в Україні, а європейські домогосподарства - у 4 рази більше, ніж українські. Що, на думку експерта, катастрофічно для української енергогалузі.

"Для сектора, що страждає від десятиліть недостатніх інвестицій, це є рецептом катастрофи. Кінець кінцем, це політичне рішення про те, чи будувати сучасну енергетичну систему, засновану на конкурентному ринку, прозорому регулюванні і ринковому ціноутворенню, або повертатися до зношеного адміністративного контролю, такого як зобов'язання за комунальні послуги та граничні ціни, з передбачуваним спотворенням ринку", - написав Чоу.

Читайте також: Вікторія Войціцька: “Наш ринок електроенергії все ще монополізований”

Експерт вважає, що зараз український президент стоїть перед вибором: продовжувати реформування країни, зокрема енергоринку, або ж стати одним з перехідних лідерів.

"Президент Володимир Зеленський може стати ще одним перехідним лідером у довгому шляху України до ринкової економіки або ж він може стати трансформаційним лідером і поборником структурних реформ", - написав Чоу.