Мінфін припускає фінансування деяких видатків з боку Нацбанку, але без “банальної емісії”

Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що Національний банк може профінансувати частину бюджетних видатків, однак він проти прямої емісії

Про це він повідомив в інтерв'ю "Ліга.Фінанси".

“НБУ заборонено законом пряме кредитування Мінфіну. Водночас, з боку Нацбанку є розуміння, що більшість країн світу зараз використовують ті чи інші механізми підтримки ліквідності в банківській системі, в тому числі через quantitative easing (кількісне пом’якшення - викуп центробанком цінних паперів на ринку, - ред.)”,-  пояснив він.

Міністр зазначив, що НБУ в будь-якому випадку “буде розширювати інструментарій підтримки ліквідності, що зможе збільшити можливості Мінфіну для внутрішніх запозичень”.

“Хочу прояснити: ми не збираємося допускати безконтрольних історій з банальною емісією. Адже розуміємо важливість попередніх здобутків у сенсі макростабільності. Я прихильник того, щоб фінансувати конкретні потреби. Тому подивимося по ситуації - буде потреба, шукатимемо різні джерела ресурсу. Не буде - треба жити з тими ресурсами, що є, і не так сильно залежати від фінансування чи-то зовнішнього, чи-то внутрішнього”, - підкреслив міністр.

За інформацією видання, НБУ може почати видавати кредити довгострокового рефінансування, на які претендуватимуть держбанки. Вони покриватимуть деякі капітальні видатки державного сектору. Перший приклад такого фінансування - 20 млрд грн, які Нацбанк може видати Укрексімбанку для кредитування потреб Укравтодору. За даними співрозмовників у Кабміні, загальні обсяги коштів за цією “програмою” становлять 60 млрд грн.