Заробітчани, кордони, сприйняття одне одного. Політолог Анджей Шептицький розповів, як пандемія Covid-19 позначиться на взаєминах Польщі й України

Нинішня епідемія й різні особливості виходу з неї, як і облаштування життя в післяепідемічний період, матимуть свої наслідки для польсько-українських відносин

Про це польський політолог, професор Варшавського і Донецького університетів Анджей Шептицький розповів в етері програми "Студія Захід" з Антоном Борковським, яка 25 квітня 2020 року вийшла на Еспресо.TV.

"Перше питання, особливо якщо у Польщі будуть економічні проблеми, чи дійсно українці будуть потрібні? Я думаю, що будуть потрібні так чи інакше, але, очевидно, також можуть бути якісь застереження, що українці "забирають роботу поляків". Їх не було багато в минулому. Зараз цього може бути трошки більше. Але вони (працівники з України у Польщі - ред.) будуть потрібні", - пояснив професор Шептицький.

Друге питання - особливо, якщо в Україні епідемія продовжиться, а в Польщі стане краще - це, за його словами, "питання ситуації на кордоні".

"Ми знаємо, яка завжди була ситуація на польсько-українському кордоні. А якщо зараз будуть перевіряти не тільки паспорти і вантаж на предмет цигарок, але якщо у кожного на польсько-українському кордоні стануть перевіряти і стан здоров'я? То вже будемо чекати не півдня, а два дні", - зазначив експерт.

За його словами, після епідемії на усіх кордонах підвищаться санітарні стандарти, тож перевірки стануть неминучими.

"Й на на нашому кордоні це може бути трагедія", - додав Шептицький.

"Третє питання - використання цієї ситуації Росією. Я маю на увазі спроби представити Україну в Польщі на інформаційному рівні не тільки як "країну бандерівців", але також як країну, де "усі мають коронавірус", - заявив політолог.

"І четверте питання - наскільки Європейський Союз буде в змозі продовжувати амбітну й величезну політику сусідства, якщо в країнах ЄС буде економічна криза", - підсумував Шептицький.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb