Будь-які поступки виключені: Польща планує стягнути $1,5 млрд з "Газпрому" "найболючишим способом"

Заступник міністра державних активів Польщі, колишній віцепрезидент польської газової компанії PGNiG Януш Ковальський вважає, що PGNiG варто стягнути $1,5 млрд з "Газпрому" "найбільш болючим способом"

Про це він сказав в інтерв'ю виданню Wprost.

"Я переконаний, що PGNiG SA вибере найбільш ефективний варіант, і я навіть скажу трохи злорадно - найболючіший спосіб повернути те, що нам належить, те, що ми без причини переплатили протягом багатьох років. Незалежний арбітраж в Стокгольмі погодився з нами. Ми праві", - зазначив він.

Заступник міністра наголосив, що "будь-які поступки "Газпрому" щодо стягнення 6 млрд злотих, які нам присуджені, повинні бути абсолютно виключені". На думку Ковальського, компанії PGNiG необхідно рухатися шляхом "Нафтогазу": добиватися арешту активів "Газпрому". У пріоритеті повинні бути компанії Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG, оскільки це може також затримати проект "Північний потік 2", сказав заступник міністра. Ковальський додав, що цим потрібно зайнятися негайно.

"Рішення Стокгольмського арбітражу, хоча і підлягає оскарженню, є абсолютно обов’язковим і підлягає виконанню. Я оцінюю можливість його анулювання максимум в кілька відсотків", - зазначив він.

Читайте також: Польща розриває Ямальський контракт і з 2023 року припиняє покупку російського газу

Нагадаємо, в кінці березня в PGNiG заявили, що Стокгольмський арбітраж підтвердив, що ціна на газ за ямальським контрактом була неринковою і надмірною. Згідно з рішенням, PGNiG платитиме російській компанії за природний газ за новою формулою. Ціна буде прямо залежати від вартості газу на західноєвропейському ринку. Рішення арбітражу застосовується з 1 листопада 2014 року, тобто з дня, коли PGNiG звернулася до "Газпрому" з проханням переглянути ціну в контракті. Це означає, що російська компанія буде зобов’язана повернути PGNiG приблизно $1,5 млрд, тобто 6,2 мільярда злотих, заявили в PGNiG.

PGNiG ініціювала арбітражний розгляд проти "Газпрому" і "Газпром експорту" в 2015 році з вимогою про перегляд ціни на природний газ, що поставляється до Польщі за контрактом від 25 вересня 1996 року. Він передбачав поставку близько 10 млрд кубометрів газу на рік, мінімальна річна контрактна кількість - 8,7 млрд кубометрів на рік. Договір діє до 2022 року.