Нацкомісія з енергетики знову прийняла лобістське рішення задля зростання ціни на електроенергію

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підтримала проєкт переходу на стимулюючий тариф для обленерго

Таке рішення НКЕРКП ухвалила 29 квітня, йдеться на сайті регулятора.

"Ми розуміємо важливість цієї реформи, щоб з одного боку вона не виявилася псевдо, але з іншого - не була надмірною для всіх споживачів", - заявив на засіданні голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

"Ми тільки схвалюємо проект і готові до обговорення", - додав він.

НКРЕКП схвалила введення в тариф на передачу електроенергії фіксовану ставку прибутковості обленерго залежно від вартості їхніх активів. На стару базу активів пропонують ввести 0,1% дохідності, на нову - 15%. Для кожного обленерго ці цифри будуть різними.

Як повідомляється на сайті регулятора, для запуску стимулюючих тарифів виникає необхідність внесення змін до 4 попередніх постанов Нацкомісії: від 11 липня 2013 року, від 23 липня 2013 року, від 26 липня 2013 року та від 5 жовтня 2018 року.

Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк на засіданні заявив, що схвалені проєкти рішень були розроблені давно, а у їхній розробці брали участь Агентство США з міжнародного розвитку в Україні, Молдові та Білорусі (USAID).

Відповідно до законодавства, схвалені проєкти рішень мають пройти громадські обговорення. Після обговорень регулятор має знову схвалити та затвердити остаточний варіант постанов.

"Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 1 червня 2020 року (включно) у письмовому та електронному вигляді", - додали в регуляторі.

Читайте також: Світло за RAB-тарифом. Як це вплине на споживачів та які небезпеки

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb