Справа В’ятровича – мильна бульбашка, - "Права людини в Україні"

30 квітня, 2020 четвер
13:05

Усі твердження нардепа Бужанського, як і сутність кримінального провадження ДБР, – суцільна дурниця

19 листопада 2019 року Державне бюро розслідування (ДБР) відкрило кримінальне провадження, далі мовою канцеляриту, "за фактом вчинення дій, направлених на розтрату коштів держави, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою із службовими особами ТОВ "Будівельна кампанія "КВАДР", колишнім головою Українського інституту національної пам’яті В’ятровичем Володимиром Михайловичем за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 статті 191 КК України", пишуть "Права людини в Україні".

У той же день народний депутат України Максим Бужанський написав у своєму фейсбуці, що провадження відкрите за його зверненням і гордовито приклав витяг з ЄРДР. Бужанський стверджував, що в листопаді 2018 року В’ятрович "закатил банкет на День Голодомора почти на полмиллиона гривен и что он просто украл большую часть из этих полумиллиона, отмыв их на строительной компании".

Усі ці твердження нардепа Бужанського, як і сутність кримінального провадження ДБР, – суцільна дурниця. Повна маячня.

Міжнародний форум "Україна пам’ятає, світ визнає" до 85-х роковин Голодомору проходив 22–24 листопада 2018 року в Києві та поєднував низку заходів: дводенний науковий симпозіум і відкриття виставки "Україна 1932–1933. Геноцид голодом", підготовленої Інститутом національної пам’яті, в Українському домі, Мистецьку акцію-реквієм у Національній опері України, засідання Міжнародного форуму за участі Президента України та глав іноземних держав у Мистецькому арсеналі, а також загальнодержавні жалобні заходи 24 листопада, покликані вшанувати вбитих у 1932–1933 роках біля Меморіалу жертв Голодомору.

Заява Бужанського та кримінальне провадження стосуються харчування учасників наукового симпозіуму, який проходив 22 та 23 листопада в кіноконцертній залі в Українському домі і на якому виступило 20 відомих іноземних та 32 українських дослідники. Бужанський в розв’язному і нахабному стилі називає це "банкетом". Він пише: "Была организована некая трехдневная, если не ошибаюсь конференция, приглашены 400 участников. Забегая вперед, скажу, что не было и половины, велась фотосъемка, там все видно". Брехня! В кіноконцертній залі Українського дому 477 місць, і я можу засвідчити, що і 22, і 23 листопада (а я був присутнім обидва дні з ранку до 16–17-ї години) треба було шукати вільне місце в залі, щоб сісти, і тільки у другій половині дня учасників було трохи менше.

Симпозіум проходив з ранку до пізнього вечору, і зрозуміло, що було необхідно забезпечити харчування учасників. У відповідності із законом "Про публічні закупівлі" Український інститут національної пам’яті (УІНП) підготував тендерну документацію, і були проведені відкриті торги через систему електронних закупівель "Прозоро". Очікувана вартість послуг з організації та забезпечення виїзного харчування учасників симпозіуму, вказана УІНП – 580 тис. грн. Ці та всі наступні дані щодо подробиць організації харчування взяті з сайту prozorro.gov.ua.

УІНП передбачив два кава-брейки, обід та вечерю для учасників кожного дня симпозіуму. При цьому він планував, що у другий день учасників буде менше, і що у другій половині кожного дня буде менше людей, ніж у першій. Виходячи з таких, взагалі кажучи, розумних міркувань, заснованих на досвіді проведення дводенних заходів, УІНП планував для розрахунків кошторису харчування таку кількість учасників. 22 листопада: ранковий кава-брейк – 400 осіб, обід – 400 осіб, вечірній кава-брейк – 350 осіб, вечеря – 350 осіб. 23 листопада: ранковий кава-брейк – 300 осіб, обід – 250 осіб, вечірній кава-брейк – 200 осіб, вечеря – 150 осіб. Ще був передбачений ланч 24 листопада для 20 іноземних учасників Форуму, які брали участь у державних заходах в цей день. Проте щодо кількості учасників на другий день УІНП помилився: інтерес до Форуму був дуже великим, людей в залі було не менше.

Щоб визначити очікувану УІНП вартість харчування, маємо рівняння:

1250x + 650y + 500z + 20q = 580 000

де x, y, z, q – вартість кави, обіду, вечері та ланчу для одного учасника.

Шляхом простого підбору (подробиці опустимо) отримуємо такий результат: для однієї людини вартість кави з канапками та тістечками – 100 грн., обіду – 300 грн., вечері – 500 грн., ланчу – 500 грн. Як ці цифри, так і наведене в тендерній документації меню суттєво не відрізняються від вартості харчування та меню в аналогічних заходах у тендерній документації на "Прозоро" – звичайні страви, загальноприйняті на шведському столі у таких заходах. Хто захоче – може в цьому переконатися.

Переможцем торгів стала компанія "Квадр", яка запропонувала найменшу суму – 497 100 грн. Тобто вказані вартості обіду, вечері тощо треба ще зменшити на 14 %. Бужанський неодноразово знущається з приводу такого вибору, називаючи "Квадр" будівельною кампанією. Неначе будівельна кампанія не може надавати послуги кейтерингу! Простий пошук на сайті "Прозоро" показує, що "Квадр" забезпечував харчування для 34 заходів – від спортивних змагань з футболу, баскетболу та хокею до з’їзду суддів та Генерального штабу Міністерства оборони України.

Отже, справа ця – мильна бульбашка! Було б природно, якби ДБР не ганьбилося та закрило це кримінальне провадження за відсутністю факту правопорушення, а В’ятрович подав до суду позов про захист честі й гідності проти Бужанського, такі образи, як на мене, не можна пробачати.

Проте ДБР викликає В’ятровича на допити, вимагає пояснень, хоча, здається, все достатньо очевидно. Якщо це замовлення, то чиє? І чому воно виконується? Треба виключити радикального та послідовного опонента з політичного життя? Це ж простіше, ніж дискутувати, переконувати, доводити свою правоту! Вибудовується вкрай сумна картина шельмування і таврування учасників Революції Гідності: Сергій Пашинський – бандит, Тетяна Чорновол – вбивця, Володимир В’ятрович – крадій. Хто наступний?

Взагалі виглядає так, що кримінальні переслідування з політичних мотивів стають сьогодні буденними. Як буденним залишається нехтування принципами права та правами людини з міркувань політичної доцільності. Але політичні переслідування належать до найбільш грубих порушень прав людини, вони притаманні тоталітарним та авторитарним режимам – Північній Кореї, Китаю, Росії, Азербайджану, Узбекистану, Туркменістану, Таджикистану, Киргизстану… І я змушений повторювати те, що я писав за часів президентства Кучми, Януковича, Порошенка: політичний режим, який порушує права людини все більше і більше, приречений на нищівну поразку.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
00:09
Ввечері 26 квітня Росія атакувала Україну ракетами
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
Більше новин