Туреччина заблокувала доступ до свого валютному ринку великим західним банкам після рекордного обвалу ліри

Банківський регулятор Туреччини 7 травня заборонив місцевим банкам проводити транзакції в турецьких лірах з трьома великими міжнародними банками - Citigroup Inc., BNP Paribas SA і UBS Group AG

Про це повідомляє Financial Times.

Рішення було прийнято на тлі падіння курсу турецької ліри по відношенню до долара до рекордного мінімуму: у четвер курс впав до 7,2692 ліри за долар.

Регулятор звинуватив банки Citigroup, BNP Paribas і UBS в тому, що вони не виконали своєчасно свої зобов’язання щодо угод в лірах. У прес-релізі зазначено, що обмеження введені для забезпечення стабільного функціонування банківського сектора і його захисту від небезпечних практик. Citigroup, BNP Paribas і UBS відмовилися від коментарів.

FT зазначає, що в останні кілька тижнів ліра перебувала під серйозним тиском через сумніви інвесторів у здатності влади Туреччини підтримати економіку і нацвалюту в умовах кризи через пандемію коронавірусу. У четвер ліра впала до мінімуму з часів валютної кризи 2018 року. Після обвалу вона трохи зміцнилася.

За словами джерела FT в одній з трьох банківських груп, рішення регулятора було «абсолютно несподіваним».

Державні ЗМІ Туреччини писали, що падіння нацвалюти сталося через атаку з Лондона, організовану неназваними іноземними банками. Інформаційне агентство Anadolu повідомило, що регулятори ініціюють розслідування проти цих банків. Зазначалося, що їм загрожують "великі штрафи і заборони на транзакції". FT нагадує, що в 2019 році турецька влада погрожувала провести розслідування проти JPMorgan через те, що банк радив клієнтам продавати ліру.

Економіст BlueBay Asset Management Тімоті Еш зазначив, що дії турецького банківського регулятора "можуть завдати Туреччині величезної шкоди". За його словами, блокування закордонним банкам доступу до валютного ринку країни істотно ускладнить проведення транзакцій в лірах.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb