У Польщі обурені зняттям меморіальних табличок жертвам Катинського розстрілу в Росії

Польська поліція вимагає пояснень від російської влади після демонтажу пам'ятних табличок в Твері на місці масових розстрілів польський військовополонених

Про це повідомляє RMF24.

У Польщі звернулися до МЗС РФ у справі про руйнування меморіалу.

"Я звертаюся до пана міністра: зайняти тверду позицію в цьому питанні і висловити пряму незгоду з діями, які прирікають жертв вбивств в Калініні на повторне знищення", - заявив голова Ради профспілки поліцейських Польщі Рафал Янковський.

Глава профспілки заявив, що дії російської влади в Твері "безпрецедентні" і "ганебні". За його словами, це вписується в політику брехні про Катинський злочин. Рафал Янковський хоче рішучої реакції уряду в ситуації, яка означає "повторне знищення тисяч поліцейських, вбитих пострілом в потилицю і похованих на кладовищі в Мідному".

Читайте також: Наша війна не завершилася хеппі-ендом, - польський історик про День пам'яті та примирення

"Таблички, символ пам'яті про вбитих, повинні повернутися на місце", - додав він.

Демонтована в четвер меморіальна дошка, присвячена жертвам Катинського злочину, була двомовною, польсько-російською. Польський напис на ній говорить: "Пам'яті полонених табору в Осташкові, убитих НКВС в Калініні, світові до перестороги - Катинська сім'я". Польський і російський написи розміщені під зображенням хреста, біля основи якого - зображення витягнутих рук, обв'язаних колючим дротом.

На другій з демонтованих дощок напис російською: "Пам'яті закатованих. Тут в 1930-50-і роки знаходилося управління НКВС-МДБ Калінінської області і внутрішня в'язниця".

Читайте також: Литовські депутати хочуть оголосити 17 вересня днем агресії СРСР проти Європи

У період з 1930-х рр. у будівлі на вулиці Радянській, 4 у Твері (мала тоді назву Калінін) розміщувалося управління НКВС Калінінської області (НКВС було згодом перейменовано на Міністерство держбезпеки, МДБ). У штаб-квартирі Управління НКВС розміщувалася внутрішня в'язниця.

Навесні 1940 року, коли за рішенням Політбюро ЦК ВКП (б) розстрілювали польських полонених, що містилися в таборах в Козельську, Осташкові і Старобільську, Дмитрій Токарєв був начальником НКВС Калінінської області. У свідченнях 1991 року він точно описав долю близько 6300 ув'язнених табору в Осташкові. Він запевняв, що сам не брав участі в стратах, організованих співробітниками НКВС, які прибули з Москви. Але він пояснив, що польських полонених перевозили групами з Осташкова у внутрішню в'язницю НКВС в Калініні і там вночі розстрілювали. Тіла перевозили в сусіднє Мєдноє, де їх закопували у видовбані екскаваторами траншеї.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb