"Наказали ридати": 11 травня відбудеться прем'єра фільму українського режисера Лозниці про похорон Сталіна

Телеканал "Настоящее время" 11 травня о 22:00 за Києвом здійснить прем’єрний показ документального фільму українського режисера Сергія Лозниці "Державний похорон"

Про це повідомив сайт каналу.

Картина ґрунтується на архівних матеріалах, знятих в СРСР з 5 до 9 березня 1953 року, коли країна ховала Йосипа Сталіна. У фільмі використана офіційна кінохроніка і кадри, які довгий час залишалися засекреченими.

"Я з багатьма людьми розмовляв, свідками похорону, і багато хто говорить те саме, що і (російський поет Йосип) Бродський у своєму есе. Бродський пише про те, що творилося в класі, коли їх на коліна поставили, наказали їм ридати. Але потрібно бути Бродським, щоб відсторонитися від всього цього, не оплакувати фюрера", – розповів Лозниця про процес підготовки картини.

Картина буде доступна на сайті телеканалу впродовж тижня після прем’єри.

Фільм "Державний похорон" був показаний на Венеційському кінофестивалі, фестивалі в Торонто і «Артдокфесті».

Сергій Лозниця – один з найвідоміших сучасних режисерів, володар призів Каннського і ще десятків інших престижних кінофестивалів світу як за документальне, так і за ігрове кіно. Лозниця народився в білоруському місті Барановичі, в Білорусі, закінчив школу і перший університет у Києві, навчався кінематографії в Москві, нині живе в Німеччині.