"Уряд повинен врегулювати ситуацію з неринковими підходами до ціноутворення на електроенергію", - СУП

Кабінет міністрів України повинен врегулювати ситуацію з неринковими підходами до формування цін на електроенергію та не допустити масштабну зупинку атомних електростанцій

Із таким закликом до уряду звернувся Комітет з промисловості та інфраструктури Спілки українських промисловців. 

У травні 2020 року середньозважена ціна на електроенергію зросла на 13%, порівняно з квітнем цього ж року. А це у свою чергу збільшило фінансове навантаження на реальний сектор економіки. 

"Ціна на електроенергію має величезне значення не лише для гігантів металургії, а для усіх підприємств, в тому числі малого і середнього бізнесу, а витрати на електроенергію позначаються на собівартості продукції і, у підсумку, на ціну для рядового покупця. Висока ціна на енергію стає критичним фактором", — із заяви Комітету з промисловості та інфраструктури Спілки українських промисловців. 

З аналогічною заявою з проханням не допустити зниження частки електроенергії АЕС у структурі генерації до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля звернулися 97 депутатів Верховної Ради України.

Підписанти заяви зазначають, що через зниження частки АЕС додаткові можливості на ринку електроенергії отримають вугільні та сонячні електростанції. А вони постачають струм за значно вищими тарифами.

"Якщо ми робимо (ред. зниження частки) лише за рахунок атомної енергетики і не чіпаємо інші, альтернативні види електроенергії, нам вбачається, що це — перше: наносить шкоду державі, друге: це є несправедливим. Бо ми один з секторів, які повністю належать державі, ми його скорочуємо не чіпаючи інших", — зазначив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Народні депутати також звертають увагу, що обмеження роботи атомних електростанцій можуть призвести до віялових відключень. Що буде загрожувати зупинками виробництва та спричинить значні збитки.