Американські науковці сподіваються, що літня спека сповільнить поширення коронавірусу

Науковці у США знайшли нові підтвердження гіпотези про згубний вплив літньої спеки, вологості, сонячного світла на коронавірус COVID-19

Про це із посиланням на Washington Post повідомляє "Сьогодні".

Нові дані, які отримали науковці, зміцнили гіпотезу, що комплексний вплив літньої спеки, вологості, сонячного світла, а також можливість людям виходити на вулицю і перебувати на відкритому просторі сповільнить, проте не зупинять поширення COVID-19.

Водночас, експерти з інфекційних захворювань попереджають, що будь-яке поліпшення епідеміологічної ситуації внаслідок погодних умов влітку буде нівельовано, якщо люди не дотримуватимуться заходів з профілактики поширення інфекції, таких як соціальне дистанціювання.

Також вчені стверджують, що сезонність вірусу також нікуди не дінеться. За зниженням поширення інфекції влітку почнеться зростання захворюваності восени.

"Погоду слід враховувати як другорядний чинник", – заявив Мохаммад Джалалі, доцент Гарвардської школи медицини, який досліджував вплив погоди на поширення вірусів.

Таке дослідження проводилося протягом останніх кількох місяців і його результати є особливо актуальними зараз, адже наближається літо і чимало штатів мають намір полегшити або скасувати карантинні обмеження.

Дані з усього світу показали, що коронавірус здатен поширюватися в будь-якому кліматі. У країнах з теплим кліматом, включаючи Сінгапур, Індонезію, Бразилію та Еквадор, також спостерігається значне поширення вірусів.

"Стан довкілля – далеко не найважливіший чинник, який потрібно брати до уваги, прогнозуючи поширення коронавірусу. COVID-19 активно поширюється по всьому світу за будь-яких погодних умов", – зазначив Томас Моліна, головний метеоролог іспанського Телебачення Каталонії (Televisió de Catalunya), який також є професором Барселонського університету.

Моліна вивчив спалах коронавірусу в Барселоні та виявив зв'язок між більш високими температурами і більш низькими показниками передачі вірусу.

Також у статті The Washington Post йдеться про те, що численні ранні дослідження, попри свою слабку підготовленість, дозволяють стверджувати, що пандемія може ослабнути в деяких частинах Північної Америки і Європи в літні місяці, однак може повернутися восени.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb