НАБУ отримало доступ до інформації про премії в Нафтогазі, - ЗМІ

Вищий антикорупційний суд надав тимчасовий доступ до службових записок НАК "Нафтогаз України" детективам Національного антикорупційного бюро

Про це пише видання Наші Гроші з посиланням на постанову суду від 4 травня.

Йдеться про документи, якими ініціювалася виплата премій 41 працівнику компанії за перемогу в Стокгольмському арбітражі над Газпромом. Записки містять відомості про посадових осіб, які ініціювали виплату премій, розмір премій і зміст виконуваних співробітниками компанії завдань.

“У квітні 2018 року, члени Наглядової ради Нафтогазу прийняли рішення про виплату винагороди правлінню та іншим працівникам НАК у зв'язку з їх значним особистим внеском в перемогу над Газпромом. В цілому такі премії отримав 41 працівник. Загальний розмір винагороди склав 1% від суми загального виграшу в розмірі $ 43,6 млн”, - йдеться в матеріалі видання.

Слідство підкреслило, що на момент ухвалення рішення про виплату премій «фактично гроші на користь НАК від Газпрому не надходили». Крім того, в протоколі засідання не приведений перелік працівників і розмір премій, належних до сплати. Також не було вказано вкладу кожного працівника в перемогу над Газпромом.

Також вказується, що інтереси Нафтогазу в Стокгольмському арбітражі представляла юридична компанія Wikbord Rein Advokatfirms AS, а не співробітники держкомпанії.

Видання зазначає, що детективи НАБУ вже отримували доступ до документів Нафтогазу, однак тоді слідству представили не всі документи. Листом від 2 березня 2020 року Нафтогаз відмовився надати інформацію.

НАБУ підозрює членів наглядової ради і правління компанії, а також главу Нафтогазу в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 367 (Службова недбалість) Кримінального кодексу.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb