Лещенко заборонив "Бабелю" публікувати інтерв'ю з ним. Журналісти розповіли, про що питали члена Наглядової ради Укрзалізниці

Сергій Лещенко після інтерв'ю зажадав від журналістів сам його відредагувати, журналісти відмовились. Натомість опублікувавши список запитань, які вони ставили

Про це журналісти "Бабеля" розповіли у себе на сайті.

Видання зазначило, що згідно з статтею 13  закону "Про авторське право і суміжні права", журналіст і спікер є співавторами інтервʼю. Але, якщо спікер може опублікувати текст без згоди журналіста, то журналіст зробити цього не може.

У "Бабелі" відзначають, що у 2015 році, коли Лещенко був нардепом, то сам подавав законопроєкт, яким хотів скасувати норми про узгодження інтерв'ю, однак його не прийняли.

Журналісти записали двогодинне інтерв'ю та скоротили його для статті після чого відправили на погодженн Лещенку. Той заявив, що хоче отримати оригінал і сам відредагувати інтерв'ю. Журналісти відмовились.

"Бесіда з Сергієм Лещенком тривала понад дві години, а повна розшифровка інтервʼю зайняла 37 сторінок. Редакція скоротила інтервʼю до прийнятних для онлайн-формату розмірів, деякі питання обʼєднала, не спотворила слів спікера і точно передала суть відповідей. Остаточний текст ми надіслали на погодження. Узгодити текст Сергій Лещенко відмовився, пославшись на те, що розмова була значно довшою і повнішою, попросив первинну версію бесіди і запропонував самостійно попрацювати над текстом. Таку пропозицію редакція отримала від спікера вперше", - йдеться в заяві журналістів.

Вони відзначили, що на пропозицію редакції вказати на неточності, перекручені цитати або інформацію, Сергій Лещенко відповів відмовою і зажадав повної розшифровки.

Натомість журналісти "Бабеля" опублікували список запитань, на які той відповідав у інтерв'ю:

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb